5.2 C
București
joi, 14 noiembrie, 2024

Vehicule electrice și hibride în România. Cât de mult au crescut înmatriculările

Numărul de vehicule electrice și hibride înmatriculate în România este într-o continuă creștere.

Numărul de vehicule electrice și hibride înmatriculate în România a cunoscut o creștere exponențială în ultimii ani. În 2022, numărul mașinilor electrice înmatriculate a trecut de pragul critic de 10.000, conform Hot News.

Cifra este impresionantă având în vedere că anul trecut în România au fost înmatriculate aproximativ 127.000 de vehicule.

În perioada 2008–2021, în România, numărul de vehicule electrice și hibride înmatriculate a avut o rată medie anuală de creștere de 86,61% pentru vehicule electrice. În cazul celor hibride, rata a fost de 49,80%.

De remarcat și că, la începutul anului 2022, conform Asociației Producătorilor și Importatorilor de Automobile (APIA), românii au cumpărat pentru prima dată, la nivel de lună, mai multe mașini electrice sau hibride decât diesel. Performanța României este în concordanță cu cea la nivel european.

În plus, în primele 6 luni din 2023, românii au înmatriculat aproximativ 8.000 de vehicule electrice, potrivit România Liberă. Astfel, 2023 este posibil să constituie un nou record pentru înmatricularea vehiculeleor electrice.

Sursa – Orizont 2030

După cum se observă în graficul de mai sus, până în anul 2018 nu se înmatriculau absolut deloc vehicule electrice la nivel european. O stiuație similară s-a întâmplat și în cazul mașinilor hibrid, care au început să fie înmaatriculate din 2012.

Creșterea îmatriculărilor de vehicule electrice și hibride, susținută de Guvern

Guvernul României a oferit subvenții pentru achiziționarea mașinilor electrice și hibride în ultimii ani. Acest lucru a contribuit la creșterea interesului pentru noile modele de pe piață. Ca urmare a acestui fapt, mașinile electrice au devenit extrem de populare, în special în mediul urban. Numeroase familii au început să le folosească datorită eficienței energetice pe care o au.

Problema ține în momentul de față de infrastructura de încărcare. Chiar dacă este încă deficitară, România face progrese, iar marile centre urbane sunt deja dotate cu suficient de multe stații care să asigure siguranță șoferilor de mașini electrice.

Mașinile electrice și hibride reprezintă o alternativă atractivă la cele pe benzină sau motorină. Ele oferă beneficii semnificative în ceea ce privește reducerea emisiilor de carbon și economisirea de combustibil.

spot_img
Latest news
știri