-0.7 C
București
luni, 23 decembrie, 2024

Cum putem reduce efectele negative ale deșeurilor catalogate „periculoase”. Românii aruncă medicamentele expirate la coșul de gunoi sau în ape curgătoare

Cantitatea de „deșeuri periculoase” a crescut în toată Europa

Toate deșeurile sunt „periculoase”, dacă ajung să fie doar depozitate, nu și reciclate. Specialiștii în protecția Mediului cataloghează, însă, extrem de toxice, unele tipuri de deșeuri, iar colectara acestora trebuie să respective măsuri speciale de siguranță. De la deșeuri medicale(măști de protecție, seringi, resturi în urma exciziilor din cabinetele medicale(n.r. inlclusiv veterinare) și din spitale, medicamente expirate din locuințele oamenilor și din farmacii până la baterii și alte substanțe rezultate din activități chimice, dacă nu sunt colectate, respectiv tratate corespunzător, pot avea efecte extrem de nocive asupra sănătății umane, respectiv a Mediului.

Deşeurile periculoase trebuie tratate prin instalaţii de tratare specializate în conformitate cu norme şi cerinţe de siguranţă stricte, arată o analiză a Curții Europene de Conturi, citată de Agerpres. O astfel de obligație înseamnă costurile mai mari pentru operatorii economici dau naştere riscului de trafic de deşeuri periculoase, prin care operatorii nu declară deşeurile generate ca fiind periculoase, ci le aruncă, în schimb, ilegal sau le expediază ilegal în alte locuri.

Potrivit informațiilor ȘtireaVerde, Consiliul Concurenței din România a demarat mai multe anchete la operatorii economici care se ocupă cu colectarea, respectiv tratarea deșeurilor periculoase, pentru a vedea dacă sunt tehnici de deținere a monopolului. Au fost investigate companii precum Stericycle România SRL, Mondeco SRL, AKSD România SRL, Bio Hazard SRL, Xtreme Ecogreen SRL, Loret del Mar SRL, Eco Diotti SRL și Fire Sistems SRL. Nu s-au dat sancțiuni, însă, potrivit concluziilor la care au ajuns oficialii Consiliului Concurenței și chiar agenții economici se referă la legislația neunitară.

Cum putem reduce efectele negative ale deșeurilor catalogate „periculoase”. De ce ajung medicamentele expirate în ape curgătoare

Concret, transportul deșeurilor periculoase se face prin respectarea principiului proximității, potrivit unei Hotărâri de Guvern(HG 1470/2004). Nu se specifică în mod clar ce înseamnă proximitate(n.r distanță operator-unitate de la care se ridică deșeurile), iar acest lucru dă liber unei concurențe neloiale între firmele care gestionează deșeurile preiculoase, printre care se află și medicamentele.

În mod normal, o persoană care constată că are în casă medicamente expirate trebuie să le predea la cea mai apropiată farmacie pentru a fi colectate separat. Medicamentele expirate NU se aruncă la coșul la gunoi. Farmacia respectivă are obligația să aibă un contract cu un operator economic care gestionează astfel de deșeuri.

Anchete rare

 Potrivit legislației în vigoare, operatorii economici trebuie să dețină sisteme de incinerare și de decontaminare termică, dar și experiență relevantă în domeniu, un portofoliu. Specialiștii în protecția Mediului susțin că efectele deșeurilor cataloate „periculoase” au efect direct asupra sănătății publice. Spre exemplu, dacă medicamentele expirate ajung în ape curgătoare, așa cum s-a întâmplat în județul Cluj, oamenii riscă să fie otrăviți la propriu.

Cu toate acestea, traficul şi aruncarea ilegală de deşeuri periculoase continuă să fie afaceri profitabile: veniturile obţinute anual din aceasta sunt estimate la o valoare cuprinsă între 1,5 miliarde de euro şi 1,8 miliarde de euro numai pentru traficul de deşeuri periculoase. Detectarea, anchetele şi urmăririle penale sunt rare, iar sancţiunile sunt mici, menționează sursa citată. Potrivit surselor noastre autorizate, la Cluj, dosarul în cazul medicamentelor aruncate în lacul Tarnița a rămas cu autor necunoscut.

spot_img
Latest news
știri