21.3 C
București
sâmbătă, 18 mai, 2024

Activitate tectonică istorică în zona Gorjului.

Nu mai puțin de 800 de seisme au avut loc în doar 10 zile în zona Gorj.

Nu mai puțin de 800 de mișcări tectonice au avut loc în ultimele 10 zile, iar intensitatea seismică din Gorj a ajuns la un nivel fără precedent. Specialiștii spun că acesta ar putea fi doar începutul. Cei de la Institutul de Fizică a Pământului au precizat pe pagina de pe o rețea de socializare care sunt exact datele. „Vă prezentăm câteva date preliminare cu privire la secvenţa de cutremure din judeţul Gorj, începând cu data de 13 februarie 2023, de la producerea seismului cu magnitudinea de 5,2 ML. Vă reamintim că în data de 14 februarie 2023, la ora locală 15:16:52, s-a produs al doilea cutremur semnificativ cu magnitudinea ML=5,7. Până la momentul publicării acestei informări, au fost localizate 810 evenimente seismice”, au scris specialiștii.

Premierul Ciucă cere consolidarea clădirilor

De altfel sunt trimise în continuare de la stațiile seismice date, în timp real, către Centrul Naţional de Date pentru a fi făcute localizări ale replicilor din zonă, mai ales legat de cutremure cu magnitudinea mai mică de 2 grade. „În ultimele zile, se observă o scădere a numărului de cutremure şi a magnitudinilor acestora„, mai  explică INCDFP. Drept urmare și premierul Nicoale Ciucă a cerut măsuri legat de consolidarea clădirilor care au nevoie de acest lucru, mai ales a școlilor. ‘Pentru că avem în acest moment stabilite priorităţile şi, practic, identificate o parte din fonduri, acolo unde nu vom avea resursa financiară asigurată, de la Fondul de rezervă va trebui să ne coordonăm cu Ministerul de Finanţe şi să identificăm soluţiile de asigurare a finanţării. Cert este că avem nevoie de prioritizare foarte clară în funcţie de nivelul de risc seismic şi, de asemenea, să ne coordonăm cu posibilităţile financiare ale autorităţilor locale, pentru că, încă o dată, este asumarea la nivelul Guvernului, dar, în deplină coordonare, complementaritate cu autorităţile locale’, a explicat premierul.

Activitate seismică similară celei din 1943

Totul a pornit de la seismul de 5.2 grade care s-a produs pe data de 13 februarie, în judeţul Gorj la o adâncime de 15 kilometri. Iar a doua zi, a avut loc un nou cutremur cu magnitudinea de 5,7, la o adâncime de 40 de kilometri. Despre zona în care au avut loc aceste cutremure, specialiștii spun că are o activitate seismică slab-moderată, cu evenimente cu magnitudine peste 5 foarte rare. Astfel că ultimul seism cu magnitudinea celui de pe 13 februarie s-a produs în 1943, la adâncimea de 9,9 km.

spot_img
Latest news
știri