4.1 C
București
miercuri, 22 ianuarie, 2025

Harta poluării cu substanțe care nu se descompun în UK și Europa. România cel mai puțin afectată

O parte dintre aceste substanțe sunt extrem de periculoase și pot produce chiar și cancer.

Materiile cunoscute sub numele de „substanțe chimice pentru totdeauna”, care nu se descompun în mediu, se acumulează în organism și pot fi toxici: Astfel de substanțe au fost găsite la niveluri ridicate în mii de site-uri din Marea Britanie și Europa, a dezvăluit un proiect de cartografiere major, potrivit The Guardian. Harta arată că substanțele per- și polifluoroalchilice (PFAS), o familie de aproximativ 10.000 de substanțe chimice apreciate pentru proprietățile lor antiaderente și detergente, și-au făcut loc în apă, sol și sedimente dintr-o gamă largă de produse de larg consum, spume pentru stingerea incendiilor, deșeuri și procese industriale. Două PFAS au fost legate de o serie de probleme de sănătate. PFOA a fost asociat cu cancerul renal și testicular, bolile tiroidiene, colita ulceroasă, colesterolul crescut și hipertensiunea indusă de sarcină. PFOS a fost asociat cu boli de reproducere, de dezvoltare, hepatice, renale și tiroidiene.

Substanțele pot ajunge de la animale la oameni

La niveluri mai scăzute PFAS au fost asociate cu imunotoxicitate. Substanțele au fost găsite în aproximativ 17.000 de locații din Marea Britanie și Europa. Dintre acestea, PFAS au fost detectate la concentrații mari de peste 1.000 de nanograme pe litru de apă în aproximativ 640 de locuri și peste 10.000 ng/l în 300 de locații. „Acest fel de concentrații îmi ridică îngrijorări”, a spus profesorul Crispin Halsall, chimist de mediu la Universitatea Lancaster. „Aveți riscul ca animalele să aibă acces la acele ape și în rețeaua trofică umană.” Halsall spune că există și riscuri care implică oamenii „accesarea faunei sălbatice ca surse de hrană, cum ar fi pescuitul și păsările sălbatice”. Harta arată că Belgia găzduiește cele mai înalte niveluri de poluare, unde PFAS a fost găsit în apele subterane la concentrații de până la 73 m ng/l în jurul unității de producție de PFAS 3M din Zwijndrecht, Flandra.

Există chiar și soluri intoxicate

Oamenilor care locuiesc pe o rază de 15 km (10 mile) de sit li s-a spus să nu mănânce ouă depuse în grădinile lor și să evite legumele de casă. Între timp, 70.000 de oameni care locuiesc pe o rază de 5 km (3 mile) a fabricii au primit un test de sânge pentru a căuta prezența PFAS. 3M spune că va remedia site-ul și a „semnat un acord cu regiunea flamandă… cu o investiție de 571 de milioane de euro” (503 de milioane de lire sterline). De asemenea, a anunțat planuri de a părăsi producția de PFAS „și de a lucra pentru a întrerupe utilizarea PFAS în portofoliul său de produse până la sfârșitul anului 2025”. În Țările de Jos, un accident care a implicat PFAS în spuma de stingere a incendiilor a contaminat terenul din jurul aeroportului Schiphol din Amsterdam, rezultând soluri care conțin niveluri extrem de ridicate de PFOS. S-a descoperit că unele aeroporturi și site-uri militare din Germania au probleme similare.

România, una dintre țările cel mai puțin contaminate

În Marea Britanie, cele mai ridicate niveluri de PFAS au fost găsite într-o deversare dintr-o fabrică de produse chimice de pe râul Wyre, deasupra Blackpool. S-a descoperit că peștii din râu conțin niveluri ridicate de PFAS, cu lipa care conține până la 11.000ng/kg, potrivit datelor Centrului Defra pentru Știința Mediului, Pescuitului și Acvaculturii. Profesorul Ian Cousins, om de știință de mediu la Universitatea din Stockholm, a spus că locurile cu valori de peste 1.000 ng/kg ar trebui „evaluate urgent”, astfel încât să poată fi remediate. În ceea ce privește România, așa cum se vede și pe harta, lucrurile par să fie în regulă. Unele zone pot apărea pe hartă ca având probleme de poluare mai grave decât altele, dar acest lucru ar putea fi rezultatul faptului că acea regiune are un regim de monitorizare mai riguros sau este mai dispusă să partajeze date. Pentru concentrațiile de apă, 1 ng/l este echivalent cu 1ng/kg. S-au depus toate eforturile pentru a se asigura că datele, colectate dintr-o gamă largă de surse din Marea Britanie și Europa, sunt corecte.

spot_img
Latest news
știri