12.5 C
București
duminică, 5 mai, 2024

494 km de trasee cicloturistice vor uni Suceava, Bistrița-Năsăud și Mureș

Proiectul a fost semnat astăzi, la Palatul Victoria

Cei 494 km de trasee cicloturistice ce vor fi amenajate de către Consiliile Județene Suceava, Bistrița-Năsăud și Mureș devin realitate. Proiectul a fost semnat astăzi, 23.02.2023, la Palatul Victoria, in prezența premierului Nicolae Ciucă. Valoarea acestuia este de 48, 5 milioane de euro, anunță reprezentanții Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA). Proiectul este finanțat prin Planul de Redresare și Reziliență (PNRR).

Turismul verde, scop al noilor trasee cicloturistice

Investiția va fi finanțată din bugetul de 247,5 milioane prevăzut în PNRR, Componenta C 11 – Turism și cultură. Aceasta prevede amenajarea unui total de 3000 km de trasee cicloturistice. Bugetul va acoperi cheltuielile cu: marcaje și indicatoare, reparații, lucrări de tasare și reabilitare  a terenului, construcția listelor de biciclete pe asfalt și a căilor de rulare.

Construirea acestui nou traseu cicloturistic între cele trei județe are ca scop încurajarea turismului verde. Pornind de la granița României cu Ucraina, din punctele  Brodina și Vicovu de Sus, el urmărește o serie de trasee cultural turistice.

Incluse în noile trasee cicloturistice, o varietate de puncte de interes cultural

Potrivit g4media, printre acestea se află mănăstirile Putna, Sucevița și Moldovița. Sunt prezente și localități incluse în rutele gastronomice, cum ar fi fundul Moldovei din Ținutul Huțulilor. Turiștii se vor putea delecta cu produse tradiționale din Bucovina la Câmpulung Moldovenesc. Ei vor putea și vizita gospodăriile tradiționale din Brodina și Ciocănești. Stațiile de cale ferată Putna, Câmpulung Moldovenesc, Mestecăniș, Vatra Dornei și Poiana Stampei sunt incluse în acest traseu. 

Foto: Patrick Hendry, Unsplash

În județul Bistrița Năsăud traseul va avea o lungime de 200 km. El se va suprapune majoritar Traseului Via Transilvanica. Conform timponline.ro, acest traseu va traversa municipiul Bistrița și comunele Lunca Ilvei, Tiha Bârgăului, leșu, Bistrița Bârgăului, Livezile, Cetate, Budacu de Jos, Dumitrița, Mărișelu, Șieu, Șieuț și Monor. Printre obiectivele de interes de pe traseu, se află Ansamblul Bisericii „Sf. Nicolae”. Cetatea medievală Bistrița, Biserica din lemn Sfântul Ilie din Pietriș vor putea și ele fi vizitate, pe acest traseu. Ansamblul Bisericii Evanghelice Jelna și Castrul roman de la Călugăreni sunt alte două obiective culturale de interes.

20 de primării din județul Suceava se află în acest circuit. Ele sunt  Brodina, Straja, Vicovu de Sus, Putna, Suceviţa, Vatra Moldoviţei, Frumosu, Moldoviţa, Sadova, Câmpulung Moldovenesc, Fundu Moldovei, Pojorâta, Ciocăneşti, Iacobeni, Vatra Dornei, Dorna Arini, Şaru Dornei, Dorna Candrenilor, Poiana Stampei şi Coşna. Majoritatea dintre acestea sunt staţiuni turistice. Vatra Dornei, Câmpulung Moldovenesc şi Suceviţa sunt staţiuni turistice de interes naţional.

România, parte a circuitului internațional de cicloturism

„Călătoria în natură cu bicicleta se poate face nu doar pentru sport și recreere, ci și pentru deplasarea către sau de la serviciu pe un traseu amenajat special pentru biciclete, prietenos cu mediul, și care păstrează și conservă natura. Proiectele sunt realizate în parteneriat cu autoritățile publice locale. Obiectivul acestora este creșterea coeziunii sociale, reducerea disparităților, și, desigur, crearea de noi locuri de muncă, în special în mediul rural. Stabilirea și amplasarea traseelor se va face în raport cu celelalte investiții, și vizează creșterea accesibilității zonelor turistice și, desigur, dezvoltării infrastructurii. Traseele de cicloturism vor permite României să contribuie la reconfigurarea rețelei europene de trasee eurovelo, și a diverselor trasee cicloturistice internaționale. Astfel, se va dezvolta ecoturismul, și se va încuraja utilizarea bicicletei ca mijloc de transport alternativ,” a declarat premierul Nicolae Ciucă, după semnarea contractului de finanțare.

Pădurea Amazoniană, Brazilia
Imagine via Unsplash / Milk Tea
Latest news
știri