15.7 C
București
vineri, 29 martie, 2024

O gaură de 30 de ori mai mare decât Pământul a apărut în soare. Care sunt consecințele pentru Terra

Pământul va fi lovit la sfârșitul acestei săptămâni de vânt solar provocat de această gaură neagră.

O regiune gigantică, neagră a soarelui – numită gaură coronară – a fost observată de Observatorul de dinamică solară al NASA. În ciuda numelui, totuși, aceasta nu este o gaură fizică pe suprafața solară; găurile coronale au o temperatură mai rece, așa că nu strălucesc la fel de strălucitor ca alte zone ale soarelui și, prin urmare, arată negre. „Gaura coronară actuală, cea mare în acest moment, are o lungime de aproximativ 300.000 până la 400.000 de kilometri”, a declarat Alex Young, director asociat pentru știință la Divizia de Știință Heliofizică a NASA Goddard, pentru Insider prin e-mail. „Adică aproximativ 20-30 de Pământuri aliniate spate la spate”, a mai spus el. Găurile coronale sunt comune, „nu este nimic neobișnuit aici”, a declarat Scott McIntosh, fizician solar și director adjunct al Centrului Național pentru Cercetare Atmosferică, într-un e-mail pentru Insider.

Partea întunecată a soarelui poate provoca un vânt extrem de puternic

Aceste eveniment pot fi numite drept partea întunecată a activității solare, spune McIntosh. Ele sunt sunt sursa vântului solar rapid, care ating viteze de aproximativ 500-800 km pe secundă, a scris Young. Iar acest tip de fenomen, anume vântul solar este programat să ajungă pe Pământ până la sfârșitul acestei săptămâni. „Probabil vom începe să vedem efectele vântului de mare viteză pe 24 martie”, a adăugat Young. „Când vântul de mare viteză ajunge pe Pământ, particulele și câmpul magnetic pe care îl transportă vor interacționa cu câmpul magnetic al Pământului, zgâriindu-l efectiv sau ca să sune un clopoțel.” Câmpurile magnetice mai puternice, cum ar fi cele de la o ejecție de masă coronală, ar putea provoca întreruperi electrice sau pot perturba tehnologia de comunicare. Dar găurile coronale – chiar și cele mari ca aceasta – sunt mult mai puțin violente.

Efectele vântului solar

Așa că efectul principal de așteptat vineri este o auroră boreală mai vibrantă. Cu toate acestea, intrăm într-o nouă fază de creștere a activității solare în care găurile coronale vor fi mai puțin frecvente, iar ejecțiile de masă coronară și erupțiile solare puternice vor deveni mai frecvente, a spus Young. Acest lucru poate fi o îngrijorare, deoarece câmpurile magnetice puternice de la ejecțiile de masă coronală și erupțiile solare sunt cunoscute pentru a crește rețelele de energie și a prăji sateliții – cu toate acestea, aceste evenimente sunt rare. Young a spus că pentru el și pentru alți oameni de știință din domeniul solar, „va deveni din ce în ce mai interesant și mai interesant” pe măsură ce activitatea solară crește

Latest news
știri