17.1 C
București
joi, 19 septembrie, 2024

A fost dezvoltat pasticul biodegradabil, care nu lasă microplastic în urmă

Cercetătorii de la Universitatea din California San Diego (UC San Diego) și compania de știință a materialelor Algenesis au dezvoltat plasticul biodegradabil, care dispare complet în mai puțin de șapte luni, chiar și la nivel de microplastic. Cercetarea lor este publicată în Nature’s Scientific Reports, potrivit Technology Networks.

Plasticul dezvoltat de echipa de cercetare este un poliuretan termoplastic bio. El poate fi folosit pentru a face țesături sau obiecte turnate prin injectare.

„Când am creat pentru prima dată acești polimeri pe bază de alge în urmă cu aproximativ șase ani, intenția noastră a fost întotdeauna ca ei să fie complet biodegradabil”, a spus Robert Pomeroy, profesor de chimie și biochimie la UC San Diego și co-fondator Algenesis.

„Am avut o mulțime de date care să sugereze că materialul nostru a dispărut în compost. Acum l-am măsurat la nivel de microparticule.”, a mai spus Pomeroy.

Plasticul biodegradabil – după câte zile a dispărut

Echipa a măcinat mostre de plastic pentru a forma microparticule fine. Apoi a măsurat modul în care aceste microplastice s-ar comporta atunci când sunt plasate în compost.

După 90 de zile, aproape 100% din microplasticele pe bază de petrol au rămas în compost. Cu toate acestea, după 90 de zile, doar 32% din particulele pe bază de alge au putut fi recuperate. După 200 de zile, rata a ajuns la 3%. Aceasta înseamnă că 97% dintre microplasticele pe bază de alge s-au biodegradat complet.

În cele din urmă, aceste rezultate au fost confirmate utilizând cromatografia gazoasă-spectrometrie de masă (GC-MS). Astfel s-a putut detecta prezența unităților de monomeri care alcătuiau plasticul polimer pe bază de alge. Acest lucru arată că polimerul a fost descompus efectiv înapoi la materiile sale de pornire, explică cercetătorii.

spot_img
Latest news
știri