3.5 C
București
joi, 26 decembrie, 2024

Fenomen misterios în SUA. Apele subterane devin din ce în ce mai sărate, crescând riscul de cancer | Care ar fi cauza

Apele subterane din Statele Unite ale Americii devin tot mai sărate și pot cauza efecte extrem de grave asupra mediului și oamenilor.

Cercetătorii au identificat niveluri crescute de ioni de sodiu (Na+) și clorură (Cl-) dizolvați în puțurile din SUA. Această tendință arată că apele subterane devin tot mai sărate, conform Science Alert.

O echipă de cercetători de la US Geological Survey (USGS) sugerează că această creștere a salinității va avea implicații asupra infrastructurii, ecosistemelor și sănătății umane. Oamenii de știință spun că este necesară o monitorizare și un management sporit.

Echipa a analizat 82 de rețele separate de 20 până la 30 de puțuri fiecare. Probele au fost prelevate la intervale de 10 ani începând cu 1988. Aceste rețele au inclus puțuri de adâncime mică până la medie, în zone interne, urbane și agricole.

Au fost identificați un total de 500 de constituenți chimici diferiți. Printre aceștia se numără metale, pesticide, îngrășăminte și radionuclizi (izotopi radioactivi). Acest tip de topografie detaliată se desfășoară de trei decenii pentru a asigura o calitate crescută a apei.

Rezultatele eșantionării nu sunt încă evaluate de către colegi, dar pot fi găsite pe harta interactivă online a apelor subterane de la USGS. Pe lângă creșterile de sodiu și clorură de sodiu, și numărul de solide dizolvate a crescut, indicând potențial o creștere mai largă a contaminării apei.

„Solidele dizolvate, clorura și sodiul au avut creșteri semnificative statistic mai frecvent decât orice alți constituenți pe care îi avem pe lista noastră”, a spus hidrologul Bruce Lindsey, de la USGS.

„Dacă te uiți la hartă, vei vedea imediat modele care nu sunt în regulă”, a adăugat Lindsey.

Apele subterane din SUA devin tot mai sărate

Cercetătorii identifică trei motive pentru care această creștere reprezintă o îngrijorare:

  • unul este că apa mai sărată este mai corozivă, ceea ce poate afecta clădirile și alte infrastructuri.
  • ecosistemele sunt tot mai afectate. Multe pâraie sunt alimentate de apele subterane, iar concentrațiile mai mari de ioni de clor în apă pot crea medii toxice pentru viața acvatică. Ele pot cauza probleme în reproducere și biodiversitate.
  • există efecte asupra sănătății umane. Echipa USGS s-a referit la un studiu din 2021 al unui acvifer din sudul New Jersey. O creștere a elementului chimic cancerigen radiu a fost legată de utilizarea tot mai răspândită a sărurilor rutiere în zonă.

În această ultimă cercetare, creșterile nivelurilor de salinitate au fost deosebit de proeminente în regiunile mai reci. Se poate trage astfel concluzia că în acele regiuni din SUA a fost folosită multă sare de drum. Cu toate acestea, regiunile aride au prezentat și ele anomalii.

USGS solicită o utilizare mai responsabilă a sărurilor rutiere. Aceste săruri au fost deja identificate ca dăunătoare mediului, dar există și efecte în cascadă pe care abia acum le descoperim.

„Faptul că pot exista fluxuri care nu sunt capabile să susțină viața acvatică sau că țevile tale ar putea începe să se corodeze, sau această altă problemă mai rară în care există radiu, arată că există și alte aspecte negative”, a mai spus Lindsey.

spot_img
Latest news
știri