Platani, Pixabay
Platani, Pixabay

Administrațiile publice locale din România au serioase probleme când vine vorba despre simțul estetic. Acest lucru se poate observa foarte ușor din maniera în care se prezintă fiecare localitate în parte, indiferent că vorbim de urban sau de rural. Lipsa unor colaborări cu niște peisagisti veritabili  face ca potențialul turistic și economic al țării să fie serios diminuat. Însă, carențele acestora nu se limitează doar la partea estetică, ci și la aceea de mediu. Din păcate, însă, nu consultă niciun specialist nici în acest domeniu, iar rateurile aduc serioase cheltuieli inutile bugetului de stat.

Primarii noștri plantează platani că sunt mai ieftini. În străinătate, platanii nu se mai plantează de mult timp pentru că sunt purtători de boli și dăunători. Pe la Victoriei s-au pus niște salcâmi roz, în formă de bob, însă în aceste cazuri e foarte important să le urmărești evoluția formelor conduse. Ele nu rezistă, dacă nu știi cum să le conduci aceste forme. “, ne-a precizat peisagistul Diana Culescu(foto dr.). Pe lângă salcâmi, dudul și corcodușul sunt alți pomi care se pot încadra  într-o manieră plăcută într-un peisaj, mai ales dacă le este urmărită evoluția în timp.

La Sectorul 3, ca la nimeni altcineva. Primarii nu consultă specialiști în Mediu

Copaci inconjurati de tartan Sector 3, Facebook
Copaci inconjurati de tartan Sector 3, Facebook

Însă, de departe, „tatăl Mediului” din administrația publică românească este primarul Sectorului 3, Robert Negoiță. Recent, angajații primăriei pe care o conduce au plantat niște arbori la minus 2 grade, deși toată lumea știe că iarna nu se fac astfel de lucrări din cauza temperaturilor scăzute care fac ca planta să nu reziste. Asta după ce a înconjurat cu tartan tulpinile copacilor pe care i-a pus în sector. Cei mai mulți s-au uscat, motiv pentru care edilul a plantat alții, în fața celor vechi și uscați: „Sectorul 3 e cap de afiș la astfel de lucruri. Domnul Negoiță a spus că intră apa prin acel tartan. Apă o intra, dar nu intră și aerul.  Sectorul 3 reprezintă un “Așa, nu!” din toate manualele de specialitate în domeniu. Am senzația că ei au o carte cu ce nu trebuie să faci în ceea ce privește Mediul, dar ei vor să demonstreze contrariul”, a mai adăugat vicepreședinta peisagiștilor din București.