-2 C
București
duminică, 19 ianuarie, 2025

VIDEO | Concept incredibil prin care turismul de lux poate ajuta mediul, dezvoltat în SUA. Ce reprezintă capitalismul plin de compasiune și cum a reușit un dezvoltator să împace tehnologia cu natura: Ne-ar plăcea să fim copiați!

Tehnologia se poate împăca cu Natura

Chet Pipkin, fondatorul Belkin, o companie de hardware și periferice pentru computere, a revoluționat industria după ce a făcut cablurile care duc la conectarea dintre un calculator și alte electronice.

Acesta încearcă în prezent să facă o nouă revoluție în turism, prin schimbarea modului în care omul își petrece o vacanță în mediul natural, în pădure, prin Hotelul Desolation din South Lake Tahoe, California, Statele Unite ale Americii.

Hotelul Desolation este un ansamblu elegant de clădiri înalte și negre, cu accente de lemn deschis la culoare, toate flancate de pini. Locuințele cu trei etaje sunt dotate cu două căzi, două șeminee, podea încălzită și bucătărie. Fiecare unitate include încărcătoare și gadgeturi Belkin, un uscător de păr de ultimă generație și un set de luminatoare automate.

Întregul ansamblu seamănă foarte mult cu arhitectura scandinavă, iar camerele pornesc de la 300 de dolari pe noapte. Printre cei mai recenți oaspeți ai hotelului se numără membri ai familiei Kardashian și nume grele din industria tehnologică și televiziune.

Ceea ce se știe, însă, mai puțin despre Pipkin este că, în ultimele decenii, acesta a fost un înfocat avocat al organizațiilor non-profit, implicat în mai multe consilii de administrație, precum Serviciul Forestier din SUA, făcând turism cu cei care veneau la hotelul său în pădurea din imediat apropiere pe care o descrie drept „curtea din spate” a hotelului.

Acesta speră că poate deveni un exemplu pentru ceea ce ar putea reprezenta, în viitor, hotelurile care se învecinează cu mediul natural.

Panourile solare mascate alimentează o mare parte a locației, iar hotelul reprezintă cea mai mare concentrație de încărcătoare pentru vehicule electrice din regiune. De asemenea, sursele de lumină sunt făcute pentru a economisi energie electrică, la fel ca și întrerupătoarele de alimentare care funcționează numai atunci când cartela de la cameră este introdusă în locul special din perete.

În plus, o organizație locală nonprofit plantează un copac pentru fiecare noapte pe care cineva o plătește la Desolation.

Pipkin e de părere că hotelul Desolation este un loc pentru turiștii cu bani care pot fi martori la splendoarea regiunii și pot cheltui într-un mod care să-i avantajeze. După ce a demisionat din funcția de CEO al Belkin, în ianuarie 2021, bărbatul s-a orientat mult în această direcție:

„Cum facem ceea ce trebuie pentru oamenii care locuiesc aici? Cum facem ceea ce trebuie pentru mediu? Și cum le oferim oamenilor acces la toate lucrurile care sunt aici?”, a spus el.

„Cred că toate trei pot și trebuie să fie realizate aici”, a continuat el.

„Nu o facem pentru că este ușor. O facem pentru că este important”, a mai spus Pipkin.

Pipkin, un important avocat pentru mediu

Pe măsură ce Belkin creștea, Pipkin, care a intrat pe piața muncii spălând vase și fiind consilier la fundația YMCA, acolo unde a învățat să înoate, să campeze și să conducă, a început să facă excursii pe munte cu tineri care proveneau din medii similare celui din care provenea el

„Mediul este primordial, pentru că altfel nici noi nu vom mai fi”, a spus el, subliniind prioritățile pe care le avea pentru profiturile sale în curs de dezvoltare.

„Dar atunci trebuie să reducem decalajul de oportunități, astfel încât cei dintre noi cu mai puțin să fie mai aproape de cei dintre noi cu mai mult. Cel mai bun instrument, și nu există un altul, este educația. E cât se poate de limpede”, a spus Pipkin.

Timp de mai mulți ani, el a trimis bani către școli în speranța că va rezolva orice problemă, însă nu și-a atins scopurile. În urmă cu aproximativ 15 ani, noi cercetări l-au convins pe Pipkin și un grup de parteneri că trebuie să înființeze ei școli care să îmbunătățească relațiile elev-profesor prin creșterea resurselor, scăderea dimensiunii clasei și concentrându-se pe abilitățile copiilor. Acum există cinci astfel de școli, numite Da Vinci, pe care le-a co-fondat. Școlile au aproape 3.000 de absolvenți.

„Tocmai am implementat ceea ce spuneau datele și a început să se întâmple un miracol”, a spus Pipkin.

Conceptul Desolation este bun, dar nu este apogeul pe care și-l dorește, a mai spus Pipkin

Pipkin admite, însă, că Hotelul Desolation, în ciuda faptului că este foarte fotogenic și are invitați celebri, nu este perfect.

„Toată această muncă reprezintă un proiect pilot. Știm că nu avem dreptate”, a spus el, vorbind atât despre hotel.

„Sfârșitul nu este aici, ci suntem la începutul unei călătorii. O să fie mai bine”, a mai adăugat Pipkin.

Cu alte cuvinte, acesta spera inițial că hotelul va fi compus din căsuțe în copac, fiecare suspendată în partea superioară a pinilor, lăsând pământul în sine gol. Visul acesta nu a fost îndeplinit din cauza problemelor legate de incendii. Ulterior, a sperat să învelească întreaga clădire cu panouri solare, astfel încât structura să se alimenteze singură, însă arhitecții nu i-au putut îndeplini dorința.

Bărbatul deplânge amprenta ecologică a locațiilor de lux, cum ar fi flăcările de propan din jurul piscinelor sau halatele care trebuie spălate des.

Totuși, taxele pe care le plătește reprezintă un avantaj pentru eforturile de a proteja bazinul hidrografic Tahoe, potrivit Agenției de Planificare Regională Tahoe (TRPA), organizația multi-statală însărcinată cu reglementarea dezvoltării locale. Reglementările din zonă i-au împiedicat pe cei mai mulți dezvoltatori să amenajeze vechile hoteluri, a explicat Jeff Cowen, ofițerul de informații al TRPA. Proiecte precum Desolation reprezintă o nouă frontieră a afacerilor care este benefică locului în sine.

„Taxele pe care le plătesc”, mi-a spus Cowen, „sunt distribuite administrațiilor locale pentru a cumpăra teren în locuri care trebuie conservate”.

Pipkin știe, desigur, că Hotelul Desolation și camerele sale generoase nu sunt pentru toți. Totuși, scopul este de a folosi un spațiu și o experiență pe care câțiva și le pot permite ca instrument de care beneficiază toată lumea. El numește asta capitalism plin de compasiune, un concept mult dezbătut în ultimul deceniu despre a face bani și a-i folosi într-un mod responsabil.

„Sperăm că aceasta este o inspirație pentru alți investitori cu privire la modul în care se poate face acest lucru, cu o sensibilitate față de peisaj și mediu”, a spus el. „Nu ne este frică să fim copiați. Ne-ar plăcea să fim copiați.”, a mai adăugat el, conform OutsideOnline.

spot_img
Latest news
știri