7.4 C
București
vineri, 19 aprilie, 2024

Pactul Verde European va beneficia de noi fonduri. Ce impact are asupra României

Toate statele membre au integrat noul Bauhaus european în programele lor pentru perioada 2021-2027

Comisia Europeană a prezentat primul Raport intermediar privind noul Bauhaus european (NBE) care face bilanțul realizărilor din primii doi ani ai inițiativei, precum și primul instrument de evaluare a proiectului privind noul Bauhaus european: Busola NBE. Fondurile alocate sunt, de fapt, cele care au constituit Pactul Verde European.

Oficialii Uniunii Europene au decis majorarea finanțării pentru perioada 2023-24 cu încă 106 milioane EUR, și asta doar din fondurile speciale ale programului Orizont Europa.

În 2022, au fost selecționate și au început să funcționeze primele șase proiecte demonstrative ale NBE – proiecte de transformare locală reproductibile, la scară largă – finanțate în cadrul programului Orizont Europa. În 2023, vor fi lansate următoarele 10 astfel de proiecte. Accentul va fi pe problemele de Mediu, energie verde, mai alex în contextul geopolitic actual, independența energetică a Europei, urmare a războiului Rusia-Ucraina.

Ce impact va avea Pactul Verde European în România

Deși toate statele membre UE contribuie financiar pentru susținerea proiectelor mai sus amintite, beneficiile sunt pe termen lung, inclusiv pentru Ucraina, stat care nu este încă european.

„Schimbările climatice și degradarea mediului sunt o amenințare existențială pentru Europa și pentru întreaga lume”, justifică reprezentanții Comisiei Europene. Asupra României, Pactul Verde European înseamnă mai multe resurse pentru gestionarea deșeurilor, „capitol” greu de gestionat pentru autoritățile din Româna. Iată obiectivele majore ale Pactului Verde European:

  • să ajungem, până în 2050, la zero emisii nete de gaze cu efect de seră
  • creșterea economică să fie disociată de utilizarea resurselor
  • nicio persoană și niciun loc să nu fie lăsat „în urmă”

Latest news
știri