2 C
București
vineri, 27 decembrie, 2024

Aproape jumătate din mierea importantă în UE este contrafăcută

Au fost analizate probe de miere din toate țările și s-a constatat că Turcia este principalul exportator de miere "suspectă".

O proporție semnificativă din mierea importată în UE este suspectată a fi falsificată în mod fraudulos cu adaos de siropuri, potrivit unei noi analize conduse de Comisie. În acest fel se marchează o creștere substanțială față de anii precedenți. În prezent, UE nu produce suficientă miere pentru a satisface cererea și importă aproximativ 40% din țări terțe. Dar acest lucru i-a lăsat pe producătorii europeni să se lupte cu creșterea importurilor la preț scăzut, în special din China, cu care producătorii europeni nu pot concura. Pentru a obține o imagine mai clară a situației, analiza a fost condusă de DG SANTE a Comisiei Europene, împreună cu autoritățile naționale din 18 țări care fac parte din Rețeaua UE antifraudă alimentară, Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) și Centrul Comun de Cercetare (JRC) al Comisiei. Analiza publicată a constatat că 46% din cele 320 de mostre de miere importată – luate aleatoriu între noiembrie 2021 și februarie 2022 și analizate de JRC – au fost probabil modificate.

Miere, suspectă de a fi alterată

Pe această bază, există o „suspiciune puternică că o mare parte din mierea importată din țări non-UE și considerată suspectă de JRC de a fi alterată rămâne prezentă și nedetectată pe piața UE”, a concluzionat. Deși metoda de testare a fost insuficientă pentru a determina falsificarea, dă o idee că probele sunt „suspecte de a fi alterate” și, prin urmare, nu sunt conforme cu Directiva UE privind mierea. Mierea conține în mod natural zaharuri și, conform normelor UE în materie, trebuie să rămână pură, ceea ce înseamnă că nu poate avea ingrediente adăugate. Falsificarea apare atunci când ingrediente precum apa sau siropurile de zahăr ieftine sunt adăugate artificial pentru a crește volumul de miere. Deși riscul pentru sănătatea umană este considerat scăzut, astfel de practici fraudează consumatorii și pun în pericol producătorii din UE care se confruntă cu concurența neloială din partea produselor care conțin ingrediente ilicite și ieftine.

Din Turcia provin cele mai multe probe suspecte

De exemplu, valoarea unitară medie a UE pentru mierea importată a fost de 2,32 EUR pe kilogram în 2021, în timp ce siropurile de zahăr făcute din orez erau în jur de 0,40 EUR/0,60 kilogram. Rata constatată în această analiză cea mai recentă a fost considerabil mai mare decât cea obținută în 2015-17, care s-a situat la 14%, arătând un trend ascendent îngrijorător. Cel mai mare număr absolut de loturi suspecte a provenit din China (74%), dar mierea originară din Turcia a avut cea mai mare proporție relativă de probe suspecte (93%). Între timp, mierea importată din Regatul Unit a avut o rată de suspiciune și mai mare (100%), despre care cercetătorii au spus că este probabil rezultatul mierii produse în alte țări și amestecată în continuare în Marea Britanie înainte de a fi reexportată în UE. În total, mai mult de jumătate (57%) dintre operatori au exportat loturi de miere suspectate a fi alterate cu zaharuri străine, în timp ce peste 60% dintre operatori au importat cel puțin un lot suspect.

spot_img
Latest news
știri