Experții juridici americani au prezentat o propunere de tragere la răspundere a companiilor din industria combustibililor fosili pentru impactul devastator al schimbărilor climatice, scrie Interesting Engineering.
Propunerea e venită din partea organizației non-profit Public Citizen. Aceasta a câștigat amploare în rândul juriștilor și funcționarilor publici.
„Am fost foarte încântați să vedem curiozitatea, interesul și sprijinul pe care aceste idei le-au adunat din partea membrilor comunității juridice, inclusiv din partea foștilor și actualilor procurori federali, de stat și locali”, a zis Aaron Regunberg pentru The Guardian.
Propunerea a câștigat sprijin în rândul comunității academice
Reprezentantul statului Pennsylvania, Christopher Rabb, și-a exprimat un sprijin puternic pentru tragerea la răspundere a companiilor petroliere. Proiectul a fost promovat de cercetători la evenimentele recente desfășurate la facultăți de drept de top. Printre acestea se numără Yale, Universitatea din Pennsylvania, Harvard, Universitatea din Chicago și Universitatea din New York.
Propunerea se bazează pe dovezi că industria combustibililor fosili a ascuns în mod deliberat publicului informații despre pericolele acesteia. Pe lângă procesele civile deschise, cercetătorii susțin că companiile petroliere ar trebui să se confrunte cu acuzații penale.
David Arkush, director al programului de climă al Public Citizen și coautor al propunerii, a subliniat importanța dreptului penal în abordarea unui astfel de comportament. „Cred că este important ca unele dintre cele mai dăunătoare comportamente din istoria omenirii să fie pe deplin recunoscute și urmărite drept criminale”, a zis el pentru pentru The Guardian.
Propunerea se bazează pe exemplele trecute de acuzații penale împotriva companiilor energetice. De exemplu, cazurile PG&E în 2018 și BP în 2010. Arkush evidențiază precedentul pentru tragerea la răspundere a corporațiilor pentru dezastrele ecologice.
Companiile din industria combustibililor fosili – trase la răspundere pentru schimbările climatice. Care sunt provocările
În ciuda sprijinului tot mai mare pentru propunere, rămân provocări semnificative. Cindy Cho, fost procuror al DOJ, a recunoscut complexitatea formării unei echipe capabile să se ocupe de așa ceva.
Totuși, Cho a transmis că, dacă are succes, litigiile penale ar putea avea consecințe semnificative pentru companiile petroliere. Acestea ar putea fi forțate să-și modifice operațiunile.
Susținătorii propunerii indică cazul Purdue Pharma, care, ca răspuns la acuzațiile federale cu privire la rolul său în criza opioidelor, a acceptat un acord prin care i-a cerut să se restructureze ca o corporație de beneficiu public axată pe furnizarea de medicamente sigure și reducerea dependenței. O înțelegere similară cu companiile petroliere ar putea accelera tranziția către energie curată și ar putea repara daunele trecute.