Două noi specii de insecte au fost identificate pentru prima dată în România, în rezervaţia Dunele Marine de la Agigea.
Deoarece sunt insuficient studiate în România, cele două specii nu au încă denumiri populare
Este vorba despre musculiţe ce nu depăşesc trei milimetri lungime şi care trăiesc în preajma aşezărilor omeneşti, una dintre ele fiind o specie invazivă în Europa şi, implicit, în România.
Cealalată specie a fost descoperită relativ recent, în Grecia, scrie News.ro.
Aceste insecte au o aparență similară cu fluturii de noapte, iar larvele acestor musculiţe sunt elemente importante în lanţul trofic
“În engleză sunt cunoscute publicului larg sub denumirea de «moth flies», care s-ar traduce ca muşte-molii, ducându-ne cu gândul la aspectul lor asemănător unor fluturi de noapte. Fiind insecte puţin studiate în România, cele două specii încă nu au nume popular, dar specialiştii le recunosc sub denumirea Clogmia albipunctata şi Atrichobrunettia graeca. Larvele acestor musculiţe sunt elemente importante în lanţul trofic, fiind descompunători ai materiei organice în natură, în special în zonele cu umezeală. De asemenea, atât larvele cât şi adulţii reprezintă sursă de hrană pentru alte vieţuitoare”, mai menţionează specialiştii din cadrul Staţiunii Biologice Marine ”Prof. Dr. Ioan Borcea” din Agigea, a Universităţii ”Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.
Staţiunea Marină de la Agigea a fost înfiinţată prin Înaltul Decret Regal nr. 810 din 1 martie 1926
Strategia de cercetare în cadrul Stațiunii Biologice Marine „Prof. Dr. Ioan Borcea” Agigea, a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași are în vedere atât contextul actual și direcțiile de cercetare la nivel european al stațiunilor de profil, cât și capacitatea umană și materială de care poate beneficia în prezent.
Stațiunea Biologică Marină ”Prof. Dr. Ioan Borcea” Agigea promovează activitatea de cercetare fundamentală și aplicată în concordanță cu prioritățile instituționale prevăzute de Strategia Universității ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași privind cercetarea și naționale prevăzute de Strategia Națională de Cercetare, Dezvoltare, Inovare.