USB-C: un incărcător unic, compatibil cu toate tipurile de dispozitive

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Comisia Europeană are în vedere lansarea unui singur tip de încărcător, compatibil cu dispozitivele electronice din Uniunea Europeană.

USB-C: portul standard pentru toate telefoanele inteligente, tabletele, camerele, căştile, difuzoarele portabile şi consolele video portabile

De asemenea, Comisia propune separarea vânzării încărcătoarelor de vânzarea de dispozitive electronice. Astfel, se va îmbunătăţi confortul consumatorilor şi va reduce amprenta de mediu asociată producţiei şi eliminării încărcătoarelor, sprijinind astfel tranziţia verde şi cea digitală.

Consumatorii europeni au fost frustraţi suficient de mult în ceea ce priveşte încărcătoarele incompatibile care le umplu sertarele. Am acordat industriei destul timp pentru a-şi găși propriile soluţii. Acum este momentul să se ia măsuri legislative pentru un încărcător comun. Acesta este un câştig important pentru consumatorii noştri şi pentru mediu şi în conformitate cu ambiţiile noastre verzi şi digitale”, a precizat Margrethe Vestager, vicepreşedinte executiv pentru „O Europă pregătită pentru era digitală”.

Un singur încărcător va ajuta la reducerea amprentei de carbon

În urma unui sondaj, s-a demonstrat că, în medie, consumatorii deţin aproximativ trei încărcătoare de telefon mobil. Dintre acestea, doar două sunt utilizate în mod regulat.

Totuși, sondajul mai arată că 38% dintre consumatori declară că s-au confruntat cel puţin o dată cu probleme legate de încărcarea telefonului mobil deoarece încărcătoarele disponibile erau incompatibile.

Situaţia nu este doar neplăcută, ci şi costisitoare pentru consumatori. Aceștia care cheltuiesc aproximativ 2,4 miliarde euro, anual, pentru încărcătoare independente care nu sunt furnizate împreună cu dispozitivele electronice. În plus, se estimează că încărcătoarele eliminate şi neutilizate vor genera până la 11.000 de tone de deşeuri electronice în fiecare an”, arată CE.