7.9 C
București
miercuri, 22 ianuarie, 2025

Capacitatea parcurilor eoliene va crește de opt ori, au stabilit țările vestice și Comisia Europeană.

Țările din Europa fac tot posibilul pentru a scăpa de dependența energetică pe care o au față de Rusia

Parcurile eoliene din Marea Nordului își vor crește capacitatea de opt ori până în 2050. Asta au stabilit Comisia Europeană împreună cu țările vestice. Această hotărâre a fost luată în urma unui summit care a avut loc în Belgia, iar reprezentanții celor mai mari economii din Europa au căzut de acord cu privire la creșterea producției de energie eoliană offshore. Mai exact aceasta va crește de la 30 GW la 120 GW, până în 2030 și la cel puțin 300 până în 2050. Federația care reprezintă industria energiei eoliene din Europa spune că țintele propuse în cadrul summitului sunt foarte mari, cu toate acestea pot fi realizate. 

Europa disperată să scape de dependența de Rusia

Cei care au condus delegațiile Franței, Germaniei, Irlandei, Danemarcei, Olandei, Luxemburgului, Marii Britanii și Belgiei au explicat faptul că accelerarea producției de energie eoliană este necesară pentru atingerea obiectivelor climatice și pentru a scăpa de dependența de Rusia în ceea ce privește aprovizionarea cu gaze. Pe de altă parte s-a discutat și despre necesitatea securizării fermelor eoliene offshore și a cablurilor de comunicații din Marea Nordului. De altfel s-a discutat și despre resurse li costuri pentru a crește capacitatea de producție a energiei off shore. Franța, prin președintele ei a explicat că este extrem de importantă obținerea forței de muncă și a resurselor necesare în Europa.

China scoasă din joc la capitolul echipamente

 “Nu vrem să repetăm greșelile pe care le-am comis în trecut, desfășurând echipamente fabricate în cealaltă parte a lumii”, a spus Macron, făcând referire la China. Cancelarul german Olaf Scholz a descris acest summit ca fiind “o întâlnire foarte importantă”, iar Ursula von der Leyen a declarat că Marea Nordului va deveni în curând “centrul energetic al Europei”. Investiția pentru ca pragul de 300 GW să fie atins până în 2050 ar trebui să fie de 800 de miliarde de euro. La același summit Marea Britanie și Olanda au anunțat că vor construi cea mai mare linie electrică transfrontalieră din lume. Aceasta va trece pe sub Marea Nordului și va fi conectată la un parc eolian offshore.

spot_img
Latest news
știri