Cum recunoaștem un AVC fără să avem cunoștințe medicale?

Credit foto: Doc.ro
Credit foto: Doc.ro

Accidentul Vascular Cerebral, denumit și AVC, este cauzat de scăderea nivelului de Oxigen al celulelor nervoase (dată de blocarea sau spargerea unui vas de sânge care oxigena creierul).

Lipsa de oxigen face ca celulele nervoase să nu-și mai poată îndeplini funcțiile de coordonare a diferitelor părți ale corpului, lucru care devine vizibil cu ochiul liber, fără să fim specialiști”, precizează Virginia Mărăcine, voluntar la Fundația pentru SMURD.

Într-o postare pe pe contul de socializare Virginia Mărăcine a enumerat semnele care ne pot ajuta să recunoaștem un AVC:

– Durere de cap;

– Amorțeală sau paralizie pe o parte a corpului;

– Amețeli, leșin, pierderea conștienței chiar;

– Incapacitatea de a vorbi normal, coerent, de a pronunța corect toate literele unui cuvânt sau de a reproduce propoziții simple;

– Tulburări de vedere, chiar dispariția ei completă (”s-a întunecat sau e noapte afară?”);

– Pupile inegale și ochii lunecând involuntar într-o parte;

– Este brusc alert, confuz sau comatos;

– Convulsii;

– Modificarea  fizionomiei feței, salivare necontrolată;

– Relaxare sfincteriană (persoana își face nevoile pe ea fără să-și dea seama și să se poată controla);

– Valori MARI ale tensiunii arteriale;

–  Nu ne poate arăta dinții, nu poate zâmbi/râde;

–  Nu-și poate ridica/ține mâinile ridicate cu ochi închiși măcar 10 secunde.

Mai mult, în momentul în care o persoană a suferit un AVC, trebuie să chemăm ajutor specializat, prin apelarea numărului de urgență, 112.

Există o fereastră terapeutică de MAXIM 3,5-4 ore în care poate fi început tratamentul cu cea mai mare șansă de reușită în recuperarea majorității funcțiilor neuro-psihice ale persoanei afectate. Orice depășire a acestei ferestre de timp înseamnă pierderi iremediabile de funcții, recuperare anevoioasă și costuri de timp, emoționale și financiare uriașe ale celor implicați (cea/cel afectat, familie, societate)”, se mai arată în postare.

Sursa foto: Doc.ro