20.7 C
București
duminică, 15 septembrie, 2024

Marius Costache, CEO GreenWEEE: Reciclarea panourilor fotovoltaice, „o viitoare piață destul de profitabilă, foarte bine dezvoltată”

„Cred totodată că și stabilirea unor politici și reglementări clare privind responsabilitatea extinsă a producătorului (EPR) poate contribui la crearea unui mediu favorabil pentru dezvoltarea sustenabilă a acestei industrii,” adaugă acesta

În iunie 2023, Știrea Verde raporta că experții în energie făceau apel la o acțiune urgentă a guvernului pentru a preveni un dezastru de mediu global provocat de incapacitatea de a recicla panourile fotovoltaice. „Va fi un munte de deșeuri până în 2050. Cu excepția cazului în care lanțurile de reciclare pornesc acum. Producem din ce în ce mai multe panouri solare. Este un lucru grozav! Dar cum vom face față deșeurilor?”, spunea Ute Collier, director adjunct al Agenției Internaționale pentru Energie Regenerabilă.

Pentru a afla exact cum văd experții din România că stau lucrurile, am luat legătura cu Marius Costache, CEO GreenWEEE

Marius Costache, CEO GreenWEEE

Compania este parte a Green Group, care deține unul dintre cele mai mari este cel mai mare parcuri integrate de reciclare din Europa. Acesta este specializat în gestionarea deșeurilor reciclabile, reciclarea și recuperarea diferitelor tipuri de deșeuri. Marius Costache a acceptat să ne răspundă – și a făcut-o cuprinzător – la o serie de întrebări menite pentru a clarifica situația actuală a reciclării panourilor fotovoltaice.

Rep.: Există o piață a reciclării panourilor fotovoltaice în România?

Marius Costache: „Utilizarea panourilor fotovoltaice (PV) a câștigat popularitate în ultimii ani, în România, în special prin programul Casa Verde. Evident, numărul panourilor fotovoltaice ajunse la sfârșitul ciclului lor de viață va crește semnificativ în viitor, vorbim de următorii 15-20 ani, ceea ce va necesita o gestionare adecvată pentru a minimiza impactul asupra mediului. Se estimează că deșeurile generate de panourile fotovoltaice vor ajunge la 27 de milioane de tone în fiecare an, până în 2040. 

La nivel de UE, panourile fotovoltaice sunt definite ca deșeuri electronice în Directiva privind deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE), astfel ca majoritatea statelor, ca și România, aplică colectarea pe principiul POM (put on the market). Infrastructura pentru colectarea DEEE-urilor este încă în dezvoltare în România, momentan nu există un sistem de colectare dedicat doar panourile fotovoltaice. 

În plus, durata de viață a unui panou fotovoltaic depinde în mare măsură de faptul dacă este utilizat într-o centrală electrică de utilitate publică sau într-o instalație fotovoltaică rezidențială. Gospodăriile obișnuiesc să-și păstreze modulele pentru o perioadă mai lungă de timp, deoarece sunt mai puțin interesate de optimizarea randamentului financiar. Pe de altă parte, proprietarii de centrale fotovoltaice de scară mare încearcă să-și optimizeze profiturile, deoarece pentru ei este o investiție, iar în unele cazuri poate fi mai interesant din punct de vedere financiar să înlocuiască panouri fotovoltaice funcționale sau o instalație fotovoltaică completă cu o nouă instalație sau panouri fotovoltaice noi atunci când investiția își recuperează costurile (repowering) (sursa: PV CYCLE France).”  

Foto: Componente electronice reciclate la Fabrica GreenWEEE

Rep: Care este rolul dumneavoastră în această piață?

MC: „Avem experiența celor 15 ani în piața reciclării DEEE-urilor, timp în care am gestionat diverse tipuri de echipamente, pe care le-am procesat în mod eficient. Avem o capacitate de tratare de 100,000 tone/an și am investit peste 40 mil euro în tehnologii avansate în cele trei fabrici de la Buzău și Câmpia Turzii, lucru care ne-a îmbunătățit eficiența proceselor de reciclare. Astăzi recuperăm 98% din DEEE-uri, ceea ce înseamnă că valorificăm la maxim materialele reciclate.” 

Rep: Puteți să ne descrieți în ce constă procesul de reciclare? Mai precis, unde ajung panourile fotovoltaice, și ce se întâmplă cu ele acolo? Unde ajung componentele lor? Cât din volumul acestora lor reciclabil, ca procentaj, și cât ajunge la gropile de gunoi? 

MC: „Am început să reciclăm PV și suntem singura entitate care facem asta, cu toate acestea, trebuie să recunoaștem că volumele reciclate sunt încă foarte mici. Reciclarea panourilor fotovoltaice este deosebit de importantă pentru a extrage și a valorifica materialele valoroase din acestea: siliciu, sticlă, plastic, materiale neferoase (cupru). 

Avem un proces de reciclare complet automatizat, folosind o tratate mecanică pentru a separa metalele de sticlă și siliciu. Într-adevăr, la nivel global, reciclarea panourilor solare rămâne o provocare, cu diverse procese în stadii incipiente de dezvoltare, dar încă fără o soluție comercială viabilă. 

Materialele reciclabile obținute din panourile fotovoltaice sunt folosite pentru a fabrica noi produse. De exemplu, sticla recuperată poate fi folosită în industria constructoare sau în alte aplicații similare, cum ar fi producerea de geamuri sau materiale de construcție durabile. Cuprul și argintul, care sunt componente importante ale panourilor fotovoltaice, pot fi refolosite în alte echipamente electronice sau în alte industrii care utilizează aceste metale valoroase. Există și componente care pot fi mai dificil de reciclat sau care nu sunt reciclabile, iar componentele care nu pot fi reciclate sunt gestionate în conformitate cu normele și reglementările locale privind gestionarea deșeurilor. Obiectivul nostru este de a minimiza cantitatea deșeurilor care ajung la depozitele de deșeuri.” 

Rep: Cum sunt recuperate celulele fotovoltaice de la consumator? Cât durează acest proces?

MC: „Traseul unui echipament trebuie să fie unul simplu: de la consumatori la companiile specializate în colectare și reciclare. Panourile pot fi colectate prin programe guvernamentale, prin programe voluntare ale companiilor de energie solară sau prin intermediul companiilor de reciclare. 

Un studiu realizat de WEEEForum, în 2021, ”Probleme asociate cu panourile fotovoltaice și conformitatea cu legislația privind responsabilitatea extinsă a producătorului (EPR)”,  menționează că ar ajuta în primul rând un cod specific deșeurilor pentru panourile fotovoltaice, lucru ce ar contribui la monitorizarea urmăririi și îmbunătățirea transparenței transporturilor de panouri fotovoltaice către facilitățile de reciclare din țările UE. Cu siguranță o astfel de inițiativă la nivel EU ar oferi o vedere mai clară privind fluxul panourilor fotovoltaice și destinația lor finală în fabricile de reciclare, în special pentru că procesul de reciclare este important pentru a proteja mediul.” 

Componentele electronice sunt separate pentru reciclare. Foto: GreenWEEE

Rep: Este o afacere profitabilă, de viitor, care să atragă suficient de mulți operatori economici încât procesul de recuperare al materialelor să devină unul uzual, de rutină? Cum vedeți dumneavoastră viitorul, din punct de vedere al reciclării panourilor fotovoltaice? 

MC: „Pe măsură ce numărul de instalații solare crește în întreaga lume, se preconizează o creștere a cantității de panouri fotovoltaice care vor fi scoase din uz și care vor necesita reciclare. Astfel, cererea pentru fabrici de reciclare PV va crește semnificativ. Acest lucru deschide oportunități pentru industria de reciclare a panourilor fotovoltaice pentru a prelua și a recupera materiale valoroase. 

Într-un studiu din 2016 privind reciclarea panourilor solare, Agenția Internațională pentru Energie Regenerabilă (IRENA) estimează că materialele recuperate din panourile fotovoltaice ar putea avea o valoare de 450 de milioane de dolari până în 2030 și ar depăși 15 miliarde de dolari până în 2050. Deci, recuperarea locală a acestor materiale generează atât reintroducerea lor în economie, dar și venituri pentru reciclatori.” 

Rep: Aveți previziuni cu privire la reciclarea panourilor fotovoltaice?

MC: „În viitor, vor apărea noi soluții de reciclare mai eficiente și mai avansate, capabile să obțină o mai mare valoare din materialele recuperate din panourile fotovoltaice și să reducă pierderile în timpul procesului de reciclare. Și odată ce vor apărea volumele, atunci va fi o piață destul de profitabilă, foarte bine dezvoltată. 

Cred totodată că și stabilirea unor politici și reglementări clare privind responsabilitatea extinsă a producătorului (EPR) poate contribui la crearea unui mediu favorabil pentru dezvoltarea sustenabilă a acestei industrii.”

Rămâne de văzut dacă guvernul României va asculta, la rândul său, de experți precum Costache, pentru a încuraja o industrie atât de necesară.

spot_img
Latest news
știri