16 C
București
duminică, 5 mai, 2024

Sortarea mixtă a deșeurilor | Rezultate remarcabile în Cracovia, oraș cu 130.000 de studenți și 14 milioane de turiști anual

În luna martie, la Bruxelles a fost organizată conferința „Sortarea mixtă a deșeurilor: Următoarea frontieră pentru economia circulară” și-a propus să reunească guvernele regionale și naționale, operatorii de sortare mixtă a deșeurilor, reciclatorii, experții și furnizorii de tehnologie din țări din toată Europa. Aceștia și-au prezentat poveștile de succes privind introducerea MWS (sortarea mixtă a deșeurilor – mixed waste sorting) în diferite state europene și rezultatele avute privind economia circulară.

În sesiunea a doua a conferinței au prezentat rezultatele următorii:

  • Anna Larsson, director în dezvoltarea economiei circulare la Reloop
  • Stellan Höglund, de la Asociația de Management a deșeurilor din Scandinavia (SORAB)
  • Ingunn Dale Samset, de la Agenția Norvegiană de Mediu
  • Tjaco Twigt, de la Sea the Future, din Țările de Jos
  • Marek Kabacinski, vicepreședinte, și Henryk Kultys, președinte la Compania Municipală de Management al Deșeurilor din Cracovia, Polonia.

Sistemul Integrat Municipal de Management al Deșeurilor din Cracovia, Polonia

Despre sistemul MPO au vorbit Marek Kabacinski, vicepreședinte MPO, și Henryk Kultys, președinte al aceleiași companii.

Orașul Cracovia se află în sudul Poloniei și cuprinde aproximativ 1 milion de locuitori, 23 de instituții de învățământ superior, 130.300 de studenți și 14 milioane de turiști anual. Potrivit cercetărilor efectuate de Organizația Turistică Malopolska pentru Biroul orașului Cracovia, 14.050.000 de persoane au vizitat Cracovia în 2019.

Sistemul public de gestionare a deșeurilor din Cracovia se bazează pe două componente mari:

  1. Managementul deșeurilor (sistemul de management în municipiul Cracovia și funcționarea instalației de gestionare a deșeurilor de la Centrul Ecologic Barycz).
  2. Curățenia vara și iarna (gestionarea sistemului de menținerea a curățeniei și ordinii și curățenia de vară și iarnă în Cracovia).

În 1933, compania a construit un complex modern de instalații de gestionare a deșeurilor, precum o instalație de sortare a deșeurilor colectate selectiv, o stație de compostare și un depozit de deșeuri municipale în Barycz. De asemenea, a fost realizată o instalație de tratare mecanică și biologică a deșeurilor municipale și o instalație de dezmembrare a deșeurilor de mari dimensiuni, potrivit siteului companiei.

Deșeurile sunt colectate separat încă de la reședința locuitorilor. Astfel, aceștia au acces la coșuri pentru deșeuri: de metale și plastice, de hârtie, de sticlă, bio, reziduale sau combinate.

Colectarea se face direct la sursă, adică la domiciliile locuitorilor. Acolo sunt instalate containerele, dar există și puncte municipale de colectare selectivă a gunoiului. Există, de asemenea, o colectare selectivă și în locurile publice.

Citește și: Sortarea mixtă a deșeurilor | Sea the Future, proiect de anvergură pentru reciclarea plasticului în Țările de Jos

Rezultate remarcabile în orașul din sudul Poloniei

După ce gunoiul este colectat, acesta este direcționat către alte puncte:

  • Stații de valorificare a deșeurilor municipale.
  • Stații de compostare.
  • Stații de recuperare prin sortare.
  • Stații de procesare a deșeurilor provenite de la echipamente electrice și electronice.
  • Stații de transformare termică cu recuperare de energie în cogenerare.

Instalațiile moderne fac separarea deșeurilor utilizând pneumooptica și roboți de inteligență artificială.

În ultimii ani, Cracovia a obținut rezultate remarcabile la gradul de reciclare al materiilor prime secundare.

Dacă în anul 2015, procentul era de 27,39% reciclare, în 2020 acesta a urcat la 69,49%. Această rata a fost calculată în raport cu toate materialele colectate (hârtie, sticlă, materiale plastice).

În raport cu tot gunoiul colectat în Cracovia, în 2021 s-a obținut un procent de reciclare de 28%. Perspectivele sunt încurajatoare în următorii ani.

În Cracovia, instalația de sortare mixtă a deșeurilor lansată în 2014 a reușit să recupereze un total de peste 44.000 de tone de materii prime secundare în perioada 2014-2022. Asta reprezintă aproape 17% din totalul materialelor reciclabile care au fost recuperate în fabricile de sortare din Cracovia.

În cazul sortării deșeurilor, se constată o scădere considerabilă a emisiilor de gaze cu efect de seră care apăreau în urma arderii. Astfel, dacă prin incinerare se produceau 0,302 tone CO2 pe tona de deșeuri, după sortare se mai produce doar -0,047 tone CO2 pe tone de deșeuri, diferența fiind de 0,349 tone CO2 pentru fiecare tonă de deșeuri.

Latest news
știri