4.1 C
București
duminică, 22 decembrie, 2024

Un pui de căprioară nou-născut a fost „răpit“ din natură de un român: Lăsați animalele unde sunt și îndepărtați-vă. Iezii nu sunt abandonați!

Un bărbat din județul Cluj a luat din pădure un pui de căprioară, iar acum nu mai poate fi contactat pentru a preda animalul. Anunțul a fost făcut de Organizația pentru Protecția Mediului și Combaterea Braconajului (OPMCB), pe Facebook.

Se pare că cel în cauză a „răpit“ puiul de căprioară din zona satului Mărișel. Acesta ar fi în prezent ținut în apropiere de lacui Tarnița.

„În jurul amiezii am fost contactați de pe un număr cu identitate necunoscută de către un bărbat, destul de stresat după voce, care ne anunța că dorește să înapoieze un pui de căprior, născut recent, care se afla în posesia acestuia din ziua anterioară încă, iar acum a realizat că „nu este in regula“. Animalul provine din zona localității Mărișel. A fost hrănit cu lapte de vacă și ținut undeva la Tarnița“, a transmis OPMCB.

Pui de căprioară „răpit“ din pădure. Bărbatul nu a mai contactat organizația

Din spusele celor de la OPMCB, individul „a promis că revine cu imagini și cu numărul de telefon“, dar acest lucru nu s-a întâmplat. Când a anunțat organizația, individul a sunat cu număr ascuns. Acesta și-ar fi motivat gestul spunând că sună așa „pentru siguranță“.

Organizația cere acum sprijinul de la toți cei care dețin informații suplimentare: „Oricum vom afla identitatea lui!“

„Lăsați căprioarele unde sunt și îndepărtați-vă. Iezii nu sunt abandonați!“, au mai scris cei de la OPMCB pe Facebook. Ei atrag atenția că în timpul lucrărilor de primăvară, agricultorii pot „răni grav sau omorî puii de căpioară“. Aceștia au culcușuri „pe terenurile cultivate sau în fânețe“.

Deținerea de animale sălbatice e faptă penală

OPMCB face precizarea că „dobândirea și deținerea de animale sălbatice reprezintă faptă penală gravă“.

Cazuri de pui de căpioară aparent abandonați în pădure au mai fost semnalate în România. Chiar în urmă cu două săptămâni cei de la Regia Națională a Pădurilor – Romsilva au filmat un pui de căprioară camuflat în natură.

De regulă, căprioarele „dau naștere la 1-3 iezi, iar aceștia sunt complet neajutorați în primele câteva zile“. Dești la început puii de căprioară depind în totalitate de mama lor, după câteva săptămâni, iezii cunosc o dezvoltare rapidă și devin autonomi.

Puii stau nemișcați în culcușul în care sunt lăsați în primele zile de viață. Astfel, ei nu atrag atenția prădătorilor, au specificat cei de la Romsilva.

spot_img
Latest news
știri