Consumul unui anumit tip de dietă bogată în grăsimi a perturbat microbiomul intestinal al șobolanilor de laborator. Comportamentul acestora a fost puternic afectat, a constatat un nou studiu citat de Science Alert.
De asemenea, șobolanii au arătat o expresie mai mare a genelor implicate cu activitatea neurotransmițătorilor. Serotonina din creierul rozătoarelor a fost atât de influențată încât le-a provocat anxietate.
Autorul principal Christopher Lowry, profesor de fiziologie integrativă la Universitatea din Colorado Boulder, a atras atenția asupra riscurilor pentru sănătatea mintală.
„Toată lumea știe că acestea nu sunt alimente sănătoase. Avem tendința să ne gândim la ele strict în termeni de o mică creștere în greutate”, a zis Lowry. „Dacă înțelegi că acestea influențează și creierul într-un mod care poate promova anxietatea, asta face ca miza să fie și mai mare”, a adăugat el.
Dietele bogate în grăsimi te pot face mai anxios
Nivelurile e anxietate au crescut alarmant în ultimii ani, mai ales după pandemia de coronavirus. Se etimează că aproximativ 300 demilioane de oameni au o tulburare de anxietate. Potrivit OMS, aceste afecțiuni sunt cele mai răspândite dintre toate tulburările mintale.
Anxietatea este în general modelată de mulți factori, însă foarte puțini s-au gândit la influența alimentară.
Lowry și colegii săi au încercat să găsească conexiuni între grăsimile saturate și anxietate. Ei au împărțit șobolanii în două grupuri și i-au hrănit cu diferite diete timp de nouă săptămâni.
Un grup a primit o dietă standard cu aproximativ 11% grăsime. Celălalt grup a primit o dietă cu aproximativ 45% grăsimi, în principal grăsimi saturate de origine animală.
Cercetătorii au folosit probe de fecale pentru a monitoriza microbiomul șobolanilor pe tot parcursul studiului. După nouă săptămâni, au făcut și teste comportamentale.
Șobolanii cu dieta bogată în grăsimi, nivel crescut de anxietate
Șobolanii care au avut dieta bogată în grasimi nu numai ca au luat în greutate, spun cercetătorii, dar au avut si o diversitate semnificativ mai mică de bacterii intestinale decât șobolanii din grupul de control.
În plus față de diversitatea microbiană mai scăzută, șobolanii care au avut dieta bogată în grăsimi au avut mai multe bacterii Firmicutes și mai puține din Bacteroidetes. Acest raport e asociat la oameni cu obezitatea și o dietă industrializată.
Cercetătorii au observat, de asemenea, o expresie crescută a trei gene în rândul grupului cu dietă bogată în grăsimi. Acele gene – tph2, htr1a și slc6a4 – sunt implicate în producerea și semnalizarea serotoninei.
Deși este considerat în mod popular un stimulent al dispoziției, serotonina joacă mai multe roluri. Ne ajută să vomităm, de exemplu, și are un rol cheie în procesele corporale, cum ar fi vindecarea rănilor și digestia.
În noul studiu, expresia crescută a acestor trei gene în rândul șobolanilor cu dietă grasă a fost pronunțată în special în nucleul rafe dorsal cDRD, o regiune a trunchiului cerebral asociată cu stresul și anxietatea în care este produsă cea mai mare parte a serotoninei din creier.
În cercetările anterioare asupra oamenilor, expresia mai mare a tph2 în cDRD a fost asociată cu tulburările de dispoziție, notează cercetătorii.