10 C
București
duminică, 5 mai, 2024

27 Februarie – Ziua Internațională a Urșilor Polari: Habitatul lor suferă schimbări dramatice din cauza încălzirii globale

WWF România: ”Calota glaciară este un habitat esențial pentru urșii polari - dar în întreaga zonă arctică, aceasta dispare rapid”

Celebrată în fiecare an pe 27 februarie, Ziua Internațională a Urșilor Polari a fost stabilită pentru ca umanitatea să conștientizeze problemele deosebit de grave cu care se confruntă această specie vulnerabilă.

Ziua de 27 februarie este și un moment de reflecție asupra importanței conservării acestor simboluri ale Arcticii și a eforturilor necesare pentru protejarea habitatului lor unic.

Prin evenimente de conștientizare și campanii de sensibilizare, această zi își propune să atragă atenția asupra amenințărilor grave cu care se confruntă aceste mamifere, precum topirea ghețurilor, pierderea habitatului, poluarea, dar și conflictele cu oamenii.

Fondul Mondial Pentru Natură: ”Astăzi sărbătorim Ziua Internațională a Urșilor Polari! Este momentul să reflectăm și să acționăm în contextul în care habitatul lor suferă schimbări dramatice din cauza crizei climatice”

Reprezentanții WWF România au atenționat asupra încălzirii globale și a topirii calotei glaciare. Calota glaciară este un habitat esențial pentru urșii polari – dar în întreaga zonă arctică, aceasta dispare rapid.

Ca urmare a creșterii temperaturilor cauzate de criza climatică, concentrațiile de gheață marină din Arctica au scăzut în fiecare deceniu de la începutul înregistrărilor prin satelit în 1979.

În consecință, gheața rămasă este mai nouă, mai subțire, se topește mai devreme primăvara și reîngheață mai târziu toamna.

WWF România: ”Întâlnirile dintre oameni și urși sunt în creștere în întreaga regiune”

Însă schimbările pe care le observăm nu sunt uniforme. Urșii polari se confruntă cu ele și reacționează la ele în moduri diferite și în ritmuri diferite, în funcție de zona din Arctic în care locuiesc. Întâlnirile dintre oameni și urși sunt în creștere în întreaga regiune”, se arată în comunicatul publicat de Fondul Pentru Natură din România.

Latest news
știri