0.4 C
București
luni, 18 noiembrie, 2024

Reducerea pesticidelor ar putea pune în pericol exporturile agricole, avertizează miniștrii UE 

Sănătatea plantelor ar putea să aibă de suferit iremediabil dacă aceste măsuri intră în vigoare

Miniștrii UE și-au exprimat îngrijorarea cu privire la compatibilitatea cerințelor internaționale de sănătate a plantelor cu planul UE de reducere a utilizării pesticidelor. Ei avertizează că acest lucru riscă să „pericliteze” exporturile agricole din UE. Discuția cu privire la propunerea controversată de utilizare durabilă a pesticidelor (SUR) a executivului UE a fost condusă de delegația letonă într-un document comun a obținut sprijinul țărilor din Europa de Est. Propunerea SUR stabilește obiective de reducere a utilizării și a riscului de produse chimice și de protecție a plantelor mai periculoase cu 50% până în 2030. Însă miniștrii UE se tem că aceste reduceri ar putea pune în pericol sănătatea plantelor, punând în pericol respectarea obligațiilor internaționale și, prin urmare, influențând exporturile de mărfuri în afara UE.

Fără pestidice plantele se vor îmbolnăvi

Ca parte a Convenției internaționale pentru protecția plantelor (IPPC), UE este obligată să controleze dăunătorii și să prevină răspândirea internațională, în special pentru cei care sunt considerați periculoși în țări terțe. Acest lucru se datorează faptului că normele de import adoptate de țările terțe includ cerința de a utiliza produse de protecție a plantelor „în timpul procesării culturilor și după recoltare”, explică documentul neoficial. Ca atare, ministrul leton al agriculturii, Didzis Šmits, a tras un semnal de alarmă cu privire la „impactul negativ al propunerii [SUR] […] asupra răspândirii bolilor plantelor și a problemelor reale care vor urma, deoarece producătorii din UE nu vor putea asigura același nivel ridicat, starea de sănătate a plantelor ca înainte”.

Aceste noi măsuri vor duce la reducerea producției de alimente

Acest lucru va duce la o reducere „semnificativă” a producției de alimente și la dependența de inputuri, potrivit lui Šmits. De asemenea, reprezentantul permanent adjunct al Poloniei în UE, Arkadiusz Pluciński, a adăugat că schimbările climatice și mobilitatea în creștere a oamenilor sunt „favorabile pentru a avea mai mulți dăunători și mai multe boli”. „Trebuie să avem posibilitatea de a ne proteja culturile și de a respecta cerințele fitosanitare ale țărilor terțe”, a subliniat el. Alte țări și-au exprimat ecou îngrijorările, subliniind nevoia pentru o veridică evaluare a impactului. Anul trecut, miniștrii agriculturii din UE au cerut Comisiei o extindere a evaluării impactului asupra propunerii SUR pentru a aduna mai multe informații înainte de a continua, blocând efectiv negocierile.

spot_img
Latest news
știri