Tuberoza de Hoghilag devine prima floare din România protejată la nivel european

Foto: Eco-România
Foto: Eco-România

Tuberoza de Hoghilag va fi prima floare din România şi a treia din Europa protejată la nivel european, producătorii din Sibiu urmând să depună la Ministerul Agriculturii, în data de 7 august, documentaţia pentru evaluare în vederea obţinerii ulterioare din partea Comisiei Europene (CE) a Indicaţiei Geografice Protejate (IGP), scrie Agerpres.

În momentul de față, la Comisia Europeană în registrul indicaţiilor geografice există doar două alte flori înregistrate. Este vorba despre Azaleea de Gent din Belgia şi Trandafirul de Szoregy din Ungaria.

Dacă un produs primește certificarea calității cu IGP, producătorii vor beneficia de două avantaje:

1. Cunoașterea speciei la nivelul Uniunii europene;

2. Multiple măsuri de finanţare, atât naţionale, cât și şi europene.

Tuberoza a fost cultivată, pentru prima dată, de către etnicii sași

Tradiţia cultivării tuberozelor în acest areal are rădăcini încă în perioada interbelică, floarea fiind cultivată prima dată de către etnicii saşi, precizează HotNews.

De asemenea, primele dovezi ne duc înapoi cu aproximativ 60 de ani când, în anul 1963, românii din Hoghilag au început să îşi procure bulbi şi să îşi înfiinţeze propriile plantaţii. Până în anul 1963, aceste plantații au fost întreținute doar de etnicii sași.

Floarea își are originea în America Latină, fiind întâlnită în Mexic. Cu toate acestea, tuberoza este cultivată şi în judeţul Prahova și în zona Banatului. În general, florarii care aleg să ocultive au sere şi solarii proprii.

Conform sursei citate, la Hoghilag sunt aproximativ 40 de cultivatori de tuberoze. Doar jumătate dintre aceștia cultivă planta intensiv, în scop comercial. Restul florarilor preferă să cultive floarea ca hobby şi în scop decorativ.

Sursa foto