8.6 C
București
vineri, 18 octombrie, 2024

Cum vrea CJ Cluj să transforme gunoaiele în energie. Alin Tișe dă asigurări că nu vor exista „mirosuri“

Județul Cluj vrea să achiziționeze un sistem prin care gunoaiele din județ să fie transformate în sursă de energie.

Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj, vrea să transforme gunoaiele în energie, conform Monitorul de Cluj.

Proiectul se află pe ordinea de zi a ședinței de joi, 28 septembrie 2023. Acesta presupune achiziționarea unei instalații de tratare prin dezintegrare moleculară.

„Noi am început practic realizarea Centrului de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) acum câțiva ani ca fiind o primă etapă în a rezolva problemele cu deșeurile din județul nostru. Acest centru a fost finalizat și el, într-adevăr, procesează gunoaiele de la faza brută adusă de la colectare din județ, până la faza de preselectare și aruncarea ultimei fracții în celulele pe care noi le-am construit. Aceasta este etapa 1.

Etapa 2 prevede o valorificare a ultimei fracții de gunoi, prin diverse forme de procesare. Am hotărât să se proceseze și această ultimă fracție de gunoi (ceea ce rămâne), pentru a produce chiar bani din aceasta. Am hotărât achiziționarea unei instalații moderne care rezolvă definitiv problema gestionării deșeurilor municipale și transformarea acestora într-o resursă de energie verde”, a spus Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj, la o emisiune radio.

Alin Tișe, despre cum vor fi transformate deșeurile în energie electrică

Instalația modulară va permite tratarea prin dezintegrare a deșeurilor rămase în urma sortării și a tratării mecanice. Deșeurile vor fi mărunțite, acțiune ce va produce gaz (syngaz), care va fi transformat în energie electrică.

„Va fi un proces chimic prin care, practic, deșeurile sunt descompuse, mărunțite, dezintegrate în instalația respectivă. Apoi, ele vor fi procesate în niște recipiente speciale. Se va produce gaz, iar gazul în sine produs acolo va fi transformat în energie electrică prin sistemul pe care îl deține această instalație (…). Va fi livrat în sistemul energetic național, ducând la constituirea de venituri suplimentare pentru CJ Cluj.

Noutatea și oportunitatea constă în posibilitatea de tratare completă prin eliminare, ceea ce va diminua cantitatea de deșeuri reziduale care sunt acum depuse în depozitul existent. Noul sistem, practic, reprezintă o premieră la nivel național pentru că nu se mai aruncă nimic din acest sistem pe care noi îl colectăm de la populație”, a explicat Alin TIșe.

Această instalație va fi amplasată pe un teren în interiorul CMID-ului. Acesta are suprafața de aproximativ 1.000 mp.

„Instalația pentru producerea energiei va fi instalată în apropierea unui post de tranformare de energie. Astfel vom putea realmente să urcăm curentul produs în sistemul național de rețea electrică”, a mai spus președintele CJ Cluj.

Care va fi capacitatea instalației

Potrivit lui Alin Tișe, capacitatea de procesare a instalației va fi de aproximativ 25 de tone pe an. În plus, acesta spune că respectiva instalație este prietenoasă cu mediul.

„Procesul acesta de dezintegrare a gunoiului se desfășoară în sistem sistem închis de pompe de vid, astfel că nu generează emisii în atmosferă. Deci nu va exista poluare, nu vor exista mirosuri sau alte chestiuni”, a explicat el.

spot_img
Latest news
știri