22.9 C
București
marți, 7 mai, 2024

Crește numărul rinocerilor din Africa, deși braconajul continuă să amenințe specia

Încă este nevoie de o acțiune coordonată la nivel local, național și internațional pentru a combate braconajul, pentru a conserva habitatul acestor animale și pentru a educa publicul cu privire la importanța protejării acestei specii vulnerabile

Activiștii pentru protecția mediului au anunțat o veste îmbucurătoare pentru conservarea speciei: numărul rinocerilor de pe continentul african este în creștere, conform informațiilor furnizate de AFP, potrivit Radio Eco Natura.

Conform datelor Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (UICN), la sfârșitul anului trecut, în Africa trăiau 23.290 de rinoceri, înregistrând o creștere de 5.2% față de anul 2021.

UICN a atribuit această creștere, de 4.2%, a numărului de rinoceri negri, care acum numără 6.487 de exemplare, unei combinații de inițiative de protecție și gestionare biologică.

Numărul rinocerilor albi a crescut cu 5.6%, atingând un total de 16.803 de exemplare, reprezentând prima creștere în această populație din 2012.

De-a lungul decadelor, populația de rinoceri a fost grav afectată de braconaj, cu cererea susținută pe piața din țările asiatice, unde coarnele lor sunt utilizate în medicina tradițională, în ciuda absenței unor dovezi științifice privind efectele terapeutice

Africa de Sud adăpostește aproape 80% din totalul rinocerilor de pe glob, și, din păcate, braconierii au început să vizeze tot mai mult rezervațiile naturale private pentru obținerea coarnelor de rinocer.

Aceste coarne sunt extrem de valoroase pe piața neagră, cu prețuri care rivalizează cu cele ale aurului și cocainei, fiind evaluate la 60.000 de dolari pe kilogram.

Cu toate acestea, creșterea recentă a populației de rinoceri este o veste îmbucurătoare pentru eforturile de conservare a acestei specii amenințate.

Extincția rinocerilor este o problemă gravă și complexă, mai mulți factori contribuind la aceasta

Braconajul: Braconajul este unul dintre cei mai critici factori care au contribuit la declinul populației de rinoceri. Vânătorii ilegali urmăresc rinocerii pentru coarnele lor, care sunt considerate valoroase pe piața neagră, fiind folosite în medicina tradițională sau ca trofee de vânătoare.

Pierderea habitatului: Defrișarea pădurilor și dezvoltarea urbană au dus la distrugerea habitatului natural al rinocerilor. Aceasta îi forțează să se concentreze în zone restrânse, sporind astfel riscul de conflict cu oamenii și vulnerabilitatea lor la braconaj.

Schimbările climatice: Schimbările climatice pot avea un impact indirect asupra acestor mamifere prin modificarea habitatului lor natural, schimbarea disponibilității resurselor alimentare și apariția unor noi boli sau paraziți.

În egală măsură, poluarea apei și a solului, precum și perturbarea activităților umane, cum ar fi construcția de infrastructură sau turismul nereglementat, pot avea un impact negativ asupra rinocerilor și a habitatului lor.

Latest news
știri