13.9 C
București
joi, 18 aprilie, 2024

Lege privind accesul românilor în păduri, depusă în Parlament. Deputat Diana Buzoianu: „Lucrez și la un proiect care presupune protejarea Centurii Verzi a Bucureștiului. Oamenii au murit prematur din cauza calității aerului”

Unii dintre parlamentari sunt preocupați de calitatea aerului pe care îl respirăm

Senatorul Aurel Oprinoiu și deputatul Diana Buzoianu au depus la Parlament un proiect de lege care presupune accesul liber al oamenilor în păduri. Cei doi parlamentari USR își motivează demersul prin faptul că în alte țări este chiar stipulat în constituție faptul că oamenii au acces liber în păduri.

„Avem acces într-un procent infim în pădurile din România, iar aceasta este o problemă pe care încercăm acum să o rezolvăm prin legislație, prin proiectul pe care l-am depus astăzi.”, a zis Diana Buzoianu, deputat USR.

Mai mult, senatorul Aurel Oprinoiu, a opinat că prin noua lege „modificăm un articol în Codul Silvic prin care scoatem tot conținutul acelui articol prin care erau specificate exact locurile prin care cetățenii aveau voie să circule și am zis ca orice cetățean să aibă acces liber în pădure pe propria răspundere.

În afară de acest lucru, Oprinoiu atrage atenția asupra faptului că, deși pădurea este un bun de interes național, în același timp poate fi și un pericol pentru cei care iubesc natura, dar nu o cunosc suficient de mult.

Astfel, oamenii pot nimeri undeva unde se află o exploatare forestieră care poate aduce un pericol integrității persoanelor.

Drept urmare, conform senatorului USR, de aceea a fost lăsat paragraful în care se spune că orice persoană poate avea acces în pădure „pe propria răspundere”, a precizat senatorul Aurel Oprinoiu la DC NEWS.

Un nou proiect de lege care presupune protejarea centurii verzi

În ultimii ani, Bucureștiul a înregistrat niveluri ridicate de poluare. Au existat cazuri când valorile de microparticule au fost depășite de până la cinci ori. Mai mult, arderile ilegale de cabluri in unele zone mărginașe ale Capitalei și lipsa unor perdele forestiere în afara orașului cresc gradul de poluare.

Diana Buzoianu a vorbit, având în vedere aceste probleme, și despre un alt proiect de lege la care lucrează și care prevede protejarea Centurii Verzi a Capitalei:

„Eu lucrez la un proiect de lege care să protejeze centura verde a Bucureștiului, pe care îl vom depune în următoarea sesiune.

Tocmai au fost realizate mai multe studii, ultimul scos de Ecopolis, care au dat cifre referitoare la cât de mulți oameni din București au murit prematur din cauza calității aerului. Toți senzorii pe care noi îi avem în București arată valori mari de poluare. Centura verde poate să fie un plămân care să ajute!, a explicat Buzoianu.

Deputatul USR a mai spus că „toate orașele mari au deja această teorie de pădure periurbană, care este protejată și că USR a „trecut în PNRR fonduri pentru păduri periurbane, care urmează să fie accesate pentru cel puțin patru mari metropole din România“.

Noi deja am lansat un manifest, pentru că există un interes din parte societății civile pentru aceste păduri periurbane. Eu și cu Oana Cambera am lansat anul trecut un manifest pentru protejarea pădurilor periurbane, manifest semnat de peste 30 de ONG-uri implicate activ pe zona aceasta. Există, deci, o nișă suficient de importantă de oameni care înțeleg nevoia unei păduri periurbane“, a mai spus Diana Buzoianu la DC NEWS.

Latest news
știri