Scrisoarea fermierilor români, adresată lui Florin Cîțu: PNRR nu trebuie să uite de agricultură

Sursa foto: Agro TV
Sursa foto: Agro TV

Asociațiile fermierilor din România au făcut un ultim apel disperat către Guvern, în speranța că, în forma finală a Planului Național de redresare și Reziliență (PNRR), vor fi cuprinse, în componenta APĂ, și investițiile în reabilitarea, modernizarea și digitalizarea sistemului de îmbunătățiri funciare, precizează Agro Tv.

Scrisoarea fermierilor români este adresată atât premierului, cât și ministrului Agriculturii, Adrian Oros

Aceștia au trimis, în cursul zilei de miercuri, 22 spetembrie, o scrisoare aderesată premierului Florin Cîțu și ministrului Agriculturii, Adrian Oros, de către Alianța pentru Agricultură și Cooperare.

În scrisoare, mai mulți fermieri au precizat că Alianța pentru Agricultură și Cooperare, împreună cu Coaliția pentru Dezvoltarea României și Clubul Fermierilor, solicită ca, din PNRR să se facă investițiil în reabilitarea, modernizare și digitalizarea sistemului de îmbunătățiri funciare (irigații, desecări, drenaje, combaterea eroziunii solului) din România.

În acest sens, urmare a observațiilor primite de la Comisia Europeană, sub coordonarea MADR, se lucrează la refacerea proiectului cu investiții pentru irigații și desecări care să corespundă cu toate exigențele PNRR (verde, digitalizare, DSNH2, utilizarea resurselor locale), scalabil, care se poate încadra în același buget, dar care poate fi extins pentru a acoperi întreaga suprafața irigabilă, dacă segmentul propus va fi implementat cu succes și în timp util și vor fi economii/realocări de la alte proiecte”, se arată în scrisoare.

Este nevoie de proiecte similare cu cele din Spania, Italia și Portugalia

De asemena, aceștia au mai precizat că proiectul pentru reabilitarea, modernizarea și digitalizarea sistemului de îmbunătățiri funciare este matur.

Acesta conține date concrete și mai necesită maximum 2 săptămâni până vor fi disponibile toate detaliile din teritoriu pentru a avea un proiect complet definit, beneficiind de expertiza unor specialiști care au contribuit la elaborarea proiectelor similare din Spania, Italia și Portugalia.

Domnule Premier și Ministru interimar Vasile Florin CÎȚU, este un act de responsabilitate înlocuirea în PNRR, acum când încă se mai poate, la componenta APĂ a segmentului care să cuprindă investițiile în irigații și desecări, încadrându-se inițial în bugetul agreat de 326 milioane de euro, cu posibilitatea de suplimentare, dat fiind abordarea scalabilă a acestuia, din eventuale economii și realocări”, au concluzionat fermierii.

Scrisoarea a fost trimisă în numele tuturor membrilor și organizațiilor membre ale celor 4 organizații, semnată de Ionel Arion (PRO AGRO), Nicolae Vasile (LAPAR), Mircea Băluță (UNCSV) și Nicolae Sitaru (APPR).