2.6 C
București
miercuri, 22 ianuarie, 2025

Aurora Boreală văzută din Anglia. Care este explicația

O erupție solară a provocat fenomenul foarte rar întâlnit în Anglia.

Un fenomen extrem de neobișnuit a avut loc în Anglia. Aurora boreală și-a făcut o apariție neobișnuită în sudul Regatului Unit, o întâmplare rară pentru fenomenul care se observă de obicei în Islanda și Scandinavia. Fotografiile distribuite de U.K. Met Office arată lumini verzi, roz și roșii în întreaga regiune – de la mica insulă scoțiană North Uist până la Cambridgeshire din Anglia. Alte fotografii arată, de asemenea, luminile văzute din Germania. Un astfel de spectacol, potrivit biroului Met, este „foarte rar”, deoarece „este nevoie de o furtună geomagnetică severă sau extremă pentru a aduce centura spre sud prin sudul Islandei sau spre Insulele Feroe”. Pentru a vedea luminile, biroul spune că de obicei aveți nevoie de o „noapte senină, fără acoperire de nori”, precum și fără poluare luminoasă.

Furtuna solară a provocat fenomenul

Dacă sunt vizibile, pot fi văzute privind către orizontul nordic. Potrivit specialiștilor, luminile au fost cauzate de sosirea unui „flux de mare viteză de gaură coronală”, precum și de o „ejecție de masă coronală destul de rapidă”. Ambele evenimente sunt cunoscute de NOAA pentru că contribuie la furtunile geomagnetice, permițând astfel condiții mai bune de lumina nordică. O ejecție, conform NOAA, este atunci când soarele își aruncă plasma și câmpul magnetic și, în condițiile potrivite, o astfel de apariție poate crește probabilitatea de a provoca o furtună geomagnetică mai intensă. Aceste furtuni sunt cele care permit aurora boreală, cunoscută și sub numele de aurora boreală, să devină mai vizibile. Fluxurile de mare viteză ale găurii coronale, care sunt atunci când „fluxurile de vânt solar relativ rapid” scapă din găurile coronale ale soarelui, pot contribui, de asemenea, la furtunile geomagnetice, spune NOAA.

Erupții solare pe 24 și 25 februarie

Centrul de predicție a vremii spațiale de la NOAA a declarat că au existat „erupții de la soare” pe 24 și 25 februarie, provocând ultimele furtuni geomagnetice, care se așteaptă să continue puternic până luni și să devină mai moderate marți. Furtuna este clasificată ca G3, ceea ce înseamnă că ar putea declanșa alarme false pe unele dispozitive de protecție alimentate, poate cauza probleme de orientare pentru nave spațiale și poate perturba navigația radio de joasă frecvență. Furtunile de acest nivel pot face, de asemenea, vizibile aurora boreală până la 50 de grade latitudine geomagnetică, în conformitate cu Illinois și Oregon.

spot_img
Latest news
știri