4.1 C
București
miercuri, 22 ianuarie, 2025

Exploziile la Nord Stream au fost catastrofe ecologice

Au ieșit primele rezultate ale investigațiilor legate de exploziile Nord Stream. Acestea sunt devastatoare pentru mediu.

Incidentele din septembrie 2022 care au aruncat în aer conductele Nord Stream au dus la o catastrofă ecologică și au pus în pericol speciile locale și pe cale de dispariție, potrivit unui studiu recent al Research Square. Sabotajele și exploziile care au distrus conductele Nord Stream nu numai că au înrăutățit relațiile dintre Rusia și Occident. Dar au declanșat și o reacție în lanț în mediul marin, care riscă să dea specii pe cale de dispariție. Așa cum sunt codul și diferitele marsuini. „Este profund îngrijorător pentru Marea Baltică, deoarece raportul arată că explozia agravează starea unei zone maritime care se află deja într-o stare profund gravă și critică”, a declarat pentru DR Maria Reumert Gjerding, președintele Societății Daneze pentru Conservarea Naturii. Bo Øksnebjerg, secretarul general al World Wildlife Fund, a împărtășit acest punct de vedere.

Multe substanțe toxice împrăștiate în Marea Baltică

Avem un alt cui bătut în sicriul Balticii. Raportul arată că s-au făcut multe pagube și o mulțime de substanțe toxice au urcat în coloana de apă”, a spus el. Exploziile și jeturile de apă care au urmat au provocat peste 250.000 de tone de fundul mării contaminat, care conținea substanțe toxice. Printre acestea se numără TBT, o substanță care distruge capacitatea de reproducere a peștilor, potrivit Hans Sanderson, cercetător principal la Departamentul de Științe ale Mediului de la Universitatea Aarhus, care a condus echipa din spatele raportului. Problema este că mediul marin al Mării Baltice se luptă deja să supraviețuiască. Potrivit raportului, exploziile au crescut poluarea în Bornholm Deep, unde se înmulțesc codul și cea mai nordică explozie a avut loc la 40 de kilometri de malurile din apele suedeze, unde se reproduc marsuini pe cale de dispariție. Este posibil ca exploziile în sine să fi ucis sau distrus auzul balenelor mici pe cale de dispariție care se aflau în apropiere. Raportul a concluzionat că populația lor de puțin peste 500 este atât de amenințată încât pierderea chiar și a unei femei ar putea avea consecințe majore.

Mai multe țări au investigații în derulare

„Este grav dacă scurgerea Nord Stream se dovedește a avea consecințe majore pentru mediul nostru. La prima vedere, efectele par să fie locale, dar Marea Baltică se află deja sub presiune puternică, motiv pentru care suntem, desigur, foarte conștienți de consecințe”, a declarat ministrul danez al Mediului, Magnus Heunicke, pentru DR. Într-o scrisoare trimisă Consiliului de Securitate al ONU pe 21 februarie, Suedia, Danemarca și Germania au spus că investigațiile lor sunt în desfășurare și că nu s-au încheiat încă fără a oferi un calendar specific pentru finalizarea lor. Aceștia au recunoscut că impactul asupra mediului a fost „substanțial și îngrijorător”, a informat Reuters.

spot_img
Latest news
știri