16.5 C
București
vineri, 20 septembrie, 2024

Luna iulie a acestui an, cea mai caldă din ultimii 120.000 de ani

Oamenii de știință spun că luna iulie a acestui an este cea mai fierbinte din ultimii 120.00 de ani. Asta pentru că tronsoane vaste de trei continente se coc sub temperaturi vertiginoase. Și oceanele se încălzesc la niveluri fără precedent.

Căldura din iulie a fost deja atât de extremă încât este „practic sigur” că luna aceasta va doborî recordurile. „Cu o marjă semnificativă”, au declarat cei de la Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice al Uniunii Europene. De obicei, aceste recorduri, care urmăresc temperatura medie a aerului în întreaga lume, sunt doborâte cu sutimi de grad. Dar temperatura pentru primele 23 de zile din iulie a fost în medie de 16,95 grade Celsius. Cu mult peste recordul anterior de 16,63 grade Celsius stabilit în iulie 2019, potrivit raportului. Datele folosite pentru a urmări aceste înregistrări datează din 1940.

Temperatura din emisfera nordică, pare să fie fără precedent

Dar mulți oameni de știință spun că este aproape sigur că această temperatură este cea mai caldă din ultimii 120.000 de ani. Având în vedere ceea ce știm din milenii de date climatice extrase din inele de copaci, recife de corali. „Aceasta este cea mai caldă temperatură din istoria omenirii”, a spus Samantha Burgess. Ea este director adjunct la Copernicus. Totul se adaugă la o vară vertiginoasă în emisfera nordică – potențial una fără precedent. Bilanțul uman al căldurii este puternic. Pe măsură ce temperatura a crescut peste 50 de grade Celsius în SUA, decesele cauzate de căldură au crescut. Și oamenii suferă arsuri care pun viața în pericol. În Marea Mediterană, mai mult de 40 de oameni au murit.

Schimbările climatice de vină pentru această temperatură

În timp ce incendiile de vegetație se extind în regiune, alimentate de temperaturile ridicate. În Asia, valurile de căldură intense și prelungite pun vieți în pericol și amenință securitatea alimentară. Schimbările climatice cauzate de om sunt principalul motor al acestei călduri extraordinare, a spus Burgess. Un studiu recent a constatat că schimbările climatice au jucat un rol „absolut copleșitor” în valurile de căldură. El Niño, o fluctuație naturală a climei cu impact asupra încălzirii, nu a avut un impact mare asupra temperaturilor. Deoarece se află încă în faza sa de dezvoltare, a spus Burgess. Dar va juca un rol mult mai mare anul viitor, a adăugat ea.

spot_img
Latest news
știri