Am fost avertizați că planeta noastră se va schimba în moduri de neimaginat dacă nu acționăm curând. Noi cercetări arată că aproape 50% dintre oamenii între 15 și 84 de ani au experimentat deja schimbări climatice semnificative, potrivit Science Alert.
Peste tot în lume, oamenii sunt deja martori la fenomene meteorologice extreme și mortale. Ele sunt alimentate de creșterea temperaturilor care păreau cândva stabile.
Așadar, cât de multe schimbări climatice au experimentat oamenii până în prezent? În plus, cine a suportat cea mai mare încălzire până acum?
Acestea sunt întrebările pe care și le-a pus Andrew King, un climatolog de la Universitatea din Melbourne, Australia. El și colegii săi și-au propus să răspundă la acestea într-un nou studiu.
La câte schimbări climatice ai fost martor până acum
Cercetătorii au căutat un semnal clar al schimbărilor climatice cauzate de om în înregistrările locale de temperatură. Astfel de semnale apar din zgomotul de fond al modelelor meteorologice în schimbare.
După cum arată cercetările anterioare, semnalele de încălzire indusă de om au apărut în primă fază la tropice. De cealaltă parte, oceanele și regiunile polare ale lumii au absorbit o mare parte din căldură.
King și colegii săi au examinat experiențele oamenilor cu privire la schimbările locale de temperatură până în 2021. Ei au calculat acele schimbări într-un interval de timp pe care toată lumea îl poate înțelege: durata de viață a fiecăruia.
„Este important să înțelegem experiența oamenilor cu privire la schimbările climatice la nivel local pentru a vedea cine este cel mai afectat de schimbările pe care emisiile de gaze cu efect de seră ale umanității le provoacă asupra planetei”, a spus King pentru ScienceAlert.
Cercetătorii au calculat încălzirea pe care oamenii au experimentat-o în zona lor. Ei nu au calculat schimbările mai ample pe care le-ar fi putut percepe.
De asemenea, au cuantificat doar încălzirea locală, nu impactul valurilor de căldură prelungite, creșterea nivelului mării, furtunile, secetele și incendiile de vegetație.
„Aceasta este prima analiză care încearcă să estimeze apariția semnalelor locale de schimbări climatice experimentate de populația lumii”, au scris cercetătorii.
Schimbări radicale pentru oamenii cu vârste între 15 și 84 de ani
Temperaturile anuale locale s-au schimbat atât de mult pentru populația globală, încât analiza a constatat că aproape jumătate dintre oamenii cu vârste între 15 și 84 de ani din lume se confruntă acum cu un climat „necunoscut”, care este semnificativ diferit de când s-au născut.
Aproape 90% au experimentat schimbări de temperatură care echivalează cu un climat „neobișnuit”.
„Trebuie să lucrăm pentru a vedea dacă acest lucru înseamnă că au experimentat schimbări mai puternice, precum valurile de căldură. Vrem să înțelegem dacă cele mai grave efecte se aliniază cu cele mai mari schimbări climatice”, a spus King.
În ceea ce privește grupele de vârstă, analiza a constatat că persoanele de vârstă mijlocie, între 40 și 60 de ani, în special cei care trăiesc în jurul ecuatorului, au experimentat cel mai clar semnal de încălzire de-a lungul vieții.
Tinerii, afectați de schimbări climatice radicale
Semnalul la grupele de vârstă mai înaintată a fost diluat de anii de viață timpurii de stabilitate climatică relativă. De cealaltă parte, experiența de încălzire a tinerilor variază foarte mult în funcție de locul în care trăiesc.
Cei care trăiesc în zonele tropicale au suferit, în mod îngrijorător, aproximativ aceeași cantitate de încălzire în viața lor mult mai scurtă ca și populațiile mai în vârstă și mai bogate.
„Chiar și cu o populație mult mai tânără în regiunile tropicale cu venituri mici, experiența tipică de încălzire este, în medie, similară cu experiența regiunilor mai bogate, cu populații mult mai în vârstă”, a spus King.
Scopul studiului este de a transmite cât de repede se schimbă clima Pământului.
„Este imperativ nevoie să se ia măsuri substanțiale în materie de climă. Trebuie să se evite ca climatele locale să devină de nerecunoscut în timpul vieții umane”, concluzionează cercetătorii.