21.3 C
București
duminică, 29 septembrie, 2024

O mamă și fiica sa antrenează bacterii pentru a restaura frescele din biserici

O mamă și fiica sa au găsit o modalitate ingenioasă de a curăța picturile.

Cercetătoarea Pila Bosch a căutat acum aproape 20 de ani un subiect pentru lucrarea de doctorat. Așa a dat peste o lucrare care sugera că bacteriile ar putea fi utilizate în restaurarea artei. Cum bacteriile făceau partea din domeniul ei, iar arta era domeniul mamei sale, a căutat să exploreze legătura, potrivit Reuters.

Chiar în acea perioadă, mama sa, Pilar Riog, voia să restaureze frescele lui Antonio Palomino. Acestea sunt din secolul al XVIII_lea și se află într-una dintre cele mai vechi biserici din Valencia.

„Mama mea a avut o problemă foarte dificilă de rezolvat. Am găsit o lucrare despre bacteriile folosite pentru curățarea frescelor în Italia”, a spus Bosch.

Ea și-a făcut doctoratul pe acel proiect. Un deceniu mai târziu, cele două și-au unit forțele într-un proiect de 4 milioane de euro, finanțat de fundații locale, pentru a folosi unele dintre tehnicile de restaurare a operelor de artă din Valencia.

O mamă și fiica sa antrenează bacterii pentru a restaura frescele dintr-o biserica

Microbiologul antrenează bacteriile hrănindu-le cu mostre de adeziv care a fost făcut din colagen animal. Bacteriile produc apoi în mod natural enzime pentru a degrada lipiciul.

Cele două amestecă apoi bacteriile cu un gel natural pe bază de alge și îl întinde pe tablouri. Picturile au fost date jos de pe pereți în anii 1960, apoi au fost bătute în cuie și acoperite cu lipici.

După trei ore, gelul se îndepărtează și lipiciul de pe picturi dispare.

„În trecut, lucram într-un mod oribil, manual, cu apă caldă și bureți, care dura ore întregi și deteriora pictura”, a spus Roig, acum în vârstă de 75 de ani.

Bosch a aplicat, de asemenea, metoda cu bacterii în proiecte de restaurare din Pisa și Monte Cassino în Italia și în Santiago de Compostela, în nordul Spaniei. Acum pregătește cohorte de un alt tip de bacterii pentru a curăța pereții de graffiti.

spot_img
Latest news
știri