Avorturile spontane, bebelușii născuți prematur și prejudiciul mamelor cauzate de criza climatică reprezintă un „punct orb” în planurile de acțiune de la COP29, potrivit The Guardian.
Un grup de 80 de cercetători din 45 de țări au citat și alte pericole care vor fi luate în seamă la Baku. Acestea includ
- potențiala prăbușire a pădurii tropicale amazoniene;
- prăbușirea curenților vitali din Oceanul Atlantic;
- situației infrastructurii din orașe;
„Lumea se confruntă cu provocări la scară planetară, de la creșterea emisiilor de metan până la vulnerabilitatea infrastructurii critice”, a declarat profesorul Johan Rockström, co-președinte al Earth League, unul dintre grupurile din spatele raportului.
„Căldura în creștere, instabilitatea oceanelor și răsturnarea pădurii tropicale amazoniene ar putea împinge părți ale planetei noastre dincolo de limitele locuibile. Cu toate acestea, oferă, de asemenea, căi și soluții clare. Cu acțiuni urgente și decisive, putem în continuare să evităm rezultate de necontrolat.”, a adăugat el.
Avorturile spontane cauzate de criza climatică, un „punct orb” în planurile de acțiune
Între timp, criza climatică provocă avorturi spontane și nașteri premature. Bebelușii se nasc, de asemenea, cu leziuni cognitive. Un studiu din India a constatat un risc dublu de avort spontan la femeile însărcinate care suferă de stres termic. Mai mult, o altă cercetare din California a găsit o asociere semnificativă între expunerea pe termen lung la căldură și nașterile premature.
Inundațiile provoacă, totodată, 100.000 de sarcini pierdute în America, Asia și Africa. Temperaturile ridicate determină la rândul lor o creștere a violenței partenerului față de femei.
Totuși, doar 27 din 119 planuri naționale de climă prezentate ONU includ acțiuni legate de mame și nou-născuți. Asta face ca acest lucru să devină un „punct orb” major, potrivit raportului.