-0.7 C
București
luni, 18 noiembrie, 2024

Urșii nu pot citi Ordonanțe, însă, oamenii pot trăi pașnic cu aceste animale. Administrația din Băile Tușnad arată cum

Primarul din Băile Tuşnad, Butyka Zsolt, susține că „împușcarea” urșilor este ultimul lucru la care ar trebui să se recurgă. El a cerut sfatul specialiștilor și a găsit câteva metode care, în fapt, urmează cursul firesc al Naturii: oamenii ies din curte fără grija că vor fi sfășiați de urși, urșii rămân în bârlogul lor.

În ultimii ani, România s-a confruntat(și)cu invazia urșilor. Județele Covasna și Harghita au fost printre cele mai afectate. Potrivit localnicilor, urșii au intrat în gospodării și au atacat tot le-a ieșit în cale. Primarii din localitățile celor județele cele mai afectate au scris Ministerului Mediului, în repetate rânduri. Cazurile au fost semnalate cu mult înaintea scandalului internațional după ”uciderea ursului Arthur”(n.r. primăvara anului 2021). Astfel, a fost emisă OUG privind intervenția în cazul atacurilor urșilor. Aceasta permite primarilor să ucidă urșii considerați „periculoși”, chiar dacă fac parte din specia protejată de lege(n.r. ursul brun).

Urșii nu pot citi Ordonanțe, însă, oamenii pot trăi pașnic cu aceste animale. Administrația din Băile Tușnad arată cum

Primarul orașului Băile Tușnad, Butyka Zsolt. Sursă foto: Facebook

Edilul orașului Băile Tușnad, Butyka Zsolt, a citit Ordonanța, a înțeles-o, însă, a considerat că omul poate face mai mult decât animalele, așa că s-a focusat pe cauze, nu doar pe efecte, pentru a găsi soluții. Mai exact, nu a renunțat la ceea ce Natura ne-a arătat tuturor: oamenii și urșii pot conviețui pașnic.

Împușcarea ar trebui să fie ultimul lucru la care să recurgem. În momentul în care ei nu mai au acces la tomberon(…) și au mâncare în zonele în care ei ar trebui să fie(…)altfel, stau lucrurile. Plus că trebuie monitorizat, dacă e vorba despre același urs care atacă(…)”, a precizat primarul Butyka Zsolt, luni, 28 noiembrie, în cadrul unei emisiuni difuzată de Rock FM.

Ce măsuri a luat administrația din Băile Tușnad pentru ca urșii să nu mai atace localnicii

Edilul Butyka Zsolt a fost ajutat de o comisie formată din specialişti pentru ca urșii să nu mai atace localnicii. S-a studiat comportamentul acestor animale, dar și acțiunile oamenilor. Astfel, orașul a fost curățat, s-au înlocuit toate coșurile de gunoi(pentru ca urșii să nu mai caute hrană), iar localnicii și turiștii au fost învătați cum să se ferească în cazul unui atac, cum să nu provoace o reacție agresivă din partea acestor animale. Alături de administrația locală din Băile Tușnad au fost alături două organizații: OG Accent și WWF România.

Reprezentanții OG Accent s-au implicat în depunerea unui proiect finațat din fonduri norvegiene și au dezvoltat o aplicație prin care oamenii sunt „ghidați” în conviețuirea cu urșii.

La acest moment, orașul Băile Tușnad nu mai este pe „harta” atacurilor urșilor. Prima solicitare cu intervenţie efectivă a echipajelor de jandarmerie din acest an, în staţiunea Băile Tuşnad, a fost în luna iulie.

Localnic din Covasna pentru ȘtireaVerde.ro: „Dacă vânătoarea ar fi controlată(…) n-ar ajunge urșii să mânânce oamenii!”

Lacul Moacșa. Foto: stireaverde.ro

Atacurile urșilor din zona lacului Moacșa(județul Covasna) au fost nelipsite. În ultimii cinci ani, s-au înregistrat peste 1000 de pagube atât în culturi agricole cât şi la animale, însă, autoritățile ocale nu au făcut mult prea mult, decât să aștepte OUG prin care pot ucide urșii.

Janos Romanov, un localnic care a făcut mai multe demersuri pentru a stopa vânătoarea ilegală, susține că „urșii au ajuns să mănânce oamenii”, deoarece instituțiile de control îi protejează pe cei care dețin unități-recreative și se gândesc doar la profit.

„Dacă vânătoarea ar fi controlată(…) n-ar ajunge urșii să mânânce oamenii!”. Lacul Moacșa e exploatat nelegal. Știu toate autoritățile, sunt adrese peste adrese, nimeni nu vrea să facă nimic”, a menționat Janos Romanov pentru stireaverde.ro. În anul 2021, 38 de oameni au fost sfâșiați de urși. Potrivit informațiilor noastre, cinci dintre ei și-au pierdut viața în urma acestor atacuri.

Citește și: „Păsări contra păsări”. Primăria Capitalei aduce șoimi pentru a alunga ciorile din Parcul Cișmigiu

spot_img
Latest news
știri