sursă foto: pixabay

Analizele specialiștilor au scos la iveală faptul că halatele din materiale biodegradabile sunt mult mai poluante decât cele din plastic. Teoretic, acestea ar trebui să producă mai puține gaze cu efect de seră. Cercetările celor de la Universitatea Cornell din SUA au demonstrat că teoria nu concordă cu practică. Ba mai mult, halatele biodegradabile sunt chiar mai poluante pentru mediu decât cele din plastic, scrie studyfinds.org.

Potrivit acelorași specialiști, explicația ar fi aceea că aceste halate se descompun mult mai repede decât cele din plastic și produc dioxid de carbon și metan mai mult și mai rapid, decât cel care se descompune în timp. Astfel, halatele medicale din plastic obișnuit sunt cu 14% mai puțin toxice pentru oameni, produc cu 10% mai putine gaze cu efect de seră și sunt aproape cu 10% mai puțin toxice pentru apă.

Când și unde au apărut uniformele medicale

Un istoric al uniformelor medicale spune că acestea au apărut în urmă cu un secol, în timpul Războiului din Crimeea, pentru a-i deosebi pe medici de soldați. Uniformele asistentelor au fost inspirate din acelea ale uniformelor călugărițelor, care includeau o robă, o bonetă și un șorț. Ulterior, au început și medicii să poarte astfel de articole vestimentare pentru a se proteja de microbi. Odată cu izbucnirea pandemiei de Gripă Spaniolă din 1918, au început să poarte și măști.

Pixabay

Anii ‘40 au reprezentat pentru medicină o mai bună înțelegere a modului în care se transmit bolile și a importanței igienei. De aceea, personalul din sălile de operații a început să poarte uniforme albe.

Însă, nuanța aleasă n-a fost tocmai inspirată, pentru că scotea în evidență diversele pete. În plus, albul combinat cu lumina puternică nu făcea decât să obosească ochii personalului medical.

Așa că, în anii ‘60 au apărut uniformele în nuanțe de verde și albastru care produceau un contrast corespunzător și puteau ascunde petele. Boneta a devenit populară la începutul secolului al XX-lea. Avea rolul să ascundă părul, din motive de igienă. Au ieșit din uz în anii ‘70, odată cu apariția noilor uniforme, care inclus și saboți pentru medicii care stau mult timp în picioare.

În aproape 200 de ani, materialele folosite pentru confecționarea lor a evoluat foarte mult de la material textil la cele folosite în zilele noastre.