13.9 C
București
joi, 25 aprilie, 2024

Marea Britanie | Locuitorii au strâns 100.000 de lire și au salvat o pădure seculară din estul Londrei

În Marea Britanie s-au strâns 100.000 de lire pentru cumpărarea și salvarea unei parcele de pădure seculară din sud-estul Londrei, potrivit The Guardian.

Cetățenii din districtul Brockley s-au mobilizat exemplar, școlile au organizat târguri de vânzări de prăjituri, muzicienii au organizat concerte iar un grup de teatru a realizat o piesă cu povestea salvării pădurii pentru a strânge fonduri.

Locuitorii sud-estul Londrei au anunțat cu mândrie, vineri, că au câștigat cursa contra cronometru de strângere a sumei de 100.000 de lire sterline pentru a cumpăra Gorne Wood, o parcelă de pădure seculară care a supraviețuit în Londra, de la niște dezvoltatori imobiliari.

Pădurea este localizată între niște grădini și calea ferată și reprezintă un ultim fragment al Great North Wood, o pădure care se întindea cândva între Deptford și Selhurst.

De-a lungul timpului, în acea pădure au crescut stejari, arțari de câmp și ulmi, care au oferit adăpost pentru numeroase specii endemice sau pe cale de dispariție.

Terenul pe care se află mica pădure a fost declarat parc public în urmă cu 100 de ani, în semn de recunoștință pentru cercetașii Brockley, dar în anii 1980 a fost vândut de administratorii căilor ferate.

Ulterior, mica pădure a intrat într-o stare de degradare și a atras gunoaie, consumatori de droguri și persoane certate cu legea.

Ca urmare a acestui fapt, Campania pentru Protecția Angliei Rurale (CPRE – caritatea rurală) a pus pădurea în topul celor 10 spații verzi din Londra care aveau nevoie să fie salvate.

Marea Britanie. O pădure din estul Londrei a fost salvată de locuitori

În 2021, militanții comunitari conduși de Fundația Fourth Reserve, care gestionează o rezervație naturală care se află pe același tronson de cale ferată, au lansat o campanie pentru a strânge bani pentru cumpărarea terenului.

Totuși, aceștia au trebuit să se miște rapid, deoarece întrebuințarea sitului ca activ de valoare comunitară era pe punctul de a expira, iar terenul risca să fie pierdut de comunitate pentru totdeauna.

În primă fază, în 2017, Anna-Maria Cahalane, care locuiește în apropiere de pădure, a observat în că locul se afla într-o stare deplorabilă. Aceasta a luat legătura cu proprietarul.

„Practic ni s-a spus că nu este treaba noastră”, a spus ea.

„Acest lucru a declanșat o mulțime de îngrijorări cu privire la parcela în sine”, a adăugat ea.

Locuitorii au intrat în pădure și au descoperit că era un sit de importanță pentru conservarea naturii și au comandat studii ecologice pentru a stabili valoarea acestuia.

După analiză, Gorne Wood a fost desemnat drept bun de valoare comunitară, iar proprietarul a fost împiedicat să-l vândă fără acordul comunității.

Apoi, în 2020, locuitorii au solicitat cu succes ca locul să fie desemnat drept „pădure seculară”, adică să se ateste faptul că locul fost împădurit în mod continuu timp de 400 de ani.

„Ne-am uitat la hărțile din 1600 pentru a vedea cum s-a dezvoltat zona în ceea ce privește locuințele și am văzut că acest mic petic din Great North Wood a rămas până acum”, a spus Cahalane.

„Chiar și la bombardamentele din cel de-al Doilea Război Mondial, când coliba cercetașilor a fost bombardată și toate casele au fost bombardate, copacii au supraviețuit. Cu cât am aflat mai multe despre sit, cu atât a devenit mai special”, a mai spus Cahalane.

Pădurea a fost salvată, dar abia peste doi ani pădurea arputea intra în administrarea consiliului

Comunitatea din Marea Britanie a lansat o campanie pentru a strânge bani și a cumpăra Gorne Wood, după ce consiliul Lewisham a spus că nu deține fonduri. Prin urmare, până vineri, oamenii au strâns 114.000 de lire sterline.

Lupta nu s-a încheiat, însă. Consiliul Lewisham a fost de acord să-și asume administrarea în numele comunității, dar procesul este complex și ar putea dura până la doi ani.

Până atunci, locuitorii din Brockley s-ar putea să fie nevoiți să mai suporte starea deplorabilă în care se află Gorne Wood.

Latest news
știri