12.8 C
București
sâmbătă, 4 mai, 2024

VIDEO | Activiștii de mediu au aruncat supă pe Gioconda

Activiștii de mediu au aruncat supă pe tabloul Gioconda. Norocul a fost că pictura e protejată cu sticlă. Ei au cerut dreptul la „hrană sănătoasă și durabilă”, potrivit BBC.

Pictura din secolul al XVI-lea de Leonardo da Vinci este una dintre cele mai faimoase opere de artă din lume. Aceasta se găsește la Muzeul Luvru din centrul Parisului.

Din fericire, lucrarea se afla în spatele geamului de protecție și nu a fost deteriorată.

Videoclipul arată două protestatare care poartă tricouri pe care scrie „contraatac cu alimente”. Ele se plasează în fața picturii și aruncă supa către aceasta.

„Ce este mai important? Arta sau dreptul la o hrană sănătoasă și durabilă? Sistemul agricol este bolnav. Fermierii noștri mor la locul de muncă“, spun activistele.

Apoi, securitatea pune scuturi de protecție în fața activiștilor și evacuează sala.

Activiștii de mediu au aruncat supă pe Gioconda

Un grup numit Riposte Alimentaire (Food Counteratack) a revendical actul de vandalism.

Într-o declarație postată pe X, grupul a spus că protestul face parte din eforturile de integrare a „alimentului în sistemul general de securitate socială”.

Acesta a spus că actualul model de hrană „stigmatizează pe cei mai precari și nu respectă dreptul nostru fundamental la hrană”.

Grupul a cerut ca un card alimentar în valoare de 150 de euro să fie oferit cetățenilor în fiecare lună pentru a fi folosit pentru alimente.

Muzeul Luvru a precizat că membri ai Riposte Alimentaire, pe care a descris-o ca fiind o mișcare ecologistă, au pulverizat supa de dovleac pe tablou în jurul orei 10:00, ora locală și că nu au fost pagube.

Se spune că Salle des Etats, unde este expusă lucrarea, a fost evacuată și redeschisă pentru vizitatori la ora 11:30, după ce sticla a fost curățată.

„Muzeul va depune o plângere”, a precizat acesta.

Rachida Dati, ministrul francez al culturii, a spus că „nicio cauză” nu ar putea justifica atacul asupra Giocondei.

„[Pictura] aparține generațiilor viitoare”, a spus ea la X.

Latest news
știri