Uniunea Europeană sprijină intens acvacultura din România, oferind 80 de milioane de euro, dintre care 20 de milioane vor putea fi accesate de cei care îşi procesează peştele.
În prezent, în România există 1150 de ferme piscicole, iar alte 20 sunt în curs de acreditare. Tot mai mulți români au ales să-și amenajeze ferme piscicole, iar producția crește de la un an la altul.
De asemenea, autoritățile speră să nu mai depindem de import, măcar pentru crap și păstrăv.
Fermele piscicole au devenit tot mai populare în România, cu ajutorul fondurilor oferite de Uniunea Europeană
Comisia Europeană pune la bătaie 80 de miloane de euro pentru românii care vor să își deschidă pescării, ori să le extindă pe cele pe care le au, inclusiv cu partea cu procesare, precizează Știrile Pro Tv.
Un exemplu este păstrăvăria de pe Valea Sebesului, una dintre cele mai cunoscute din zonă. A fost construită în urmă cu 15 ani, ajungând, între timp, la opt bazine şi un restaurant cu terasa.
”Un peşte ajunge la 300-350 de grame în 2 ani de zile. Toate economiile ce le-am putut strânge le-am investit în păstrăvăria asta. Cel mai important e că nu am avut intermediari şi am avut vânzare directă şi a fost bine”, a explicat Dumitru Bârsan, proprietarul păstrăvăriei.
Un alt exemplu este o cherhana din Capitală care și-a creat propriile produse din peste. Conform antreprenorului, firma produce salata de icre, zacuscă de peşte, pește marinat sau scrumbie marinată.
”Treptat am ajuns unde ne aflam acum, cu un restaurant, avem o pescărie şi o unitate unde producem acele produse de care am spus că au atestat de produs tradiţional”, a precizat antreprenorul Costin Cuzdrioreanu.
În țară, cel mai important și mai cerut pește rămâne macroul. Deși continuăm să importăm mii de tone de pește, Ministerul Agriculturii şi-a propus ca, până în 2027, să nu mai depindem de import pentru peştele pe care putem să îl producem şi noi.