Pixabay
Pixabay

O companie din Marea Britanie, NatureMetrics, a conceput o aplicație care are darul să detecteze prezența oricăror specii prezente într-o anumită zonă. Pot face parte și din categoria celor pe cale de dispariție, scriu cei de la arstechnica.com.

Croitorul cenusiu, Foto Wikipedia

Trusele sunt destinate companiilor care vor să desfășoare lucrări într-un areal în care activitatea lor ar afecta biodiversitatea. Informațiile obținute ar permite marilor companii să știe mereu efectul acțiunile lor.

Așadar, kiturile vor permite corporațiilor să testeze biodiversitatea din zonă. NatureMatrics va analiza eșantionul și va oferi informațiile necesare prin intermediul platformei online. Totul, în schimbul plății unui abonament.

Informațiile astfel obținute, sunt utile companiilor care vor să deruleze lucrări într-o zonă și care trebuie să aibă cunoștință despre speciile din arealul respectiv. Este și mai important dacă acolo trăiește o anumită specie protejată.

Astfel, locul poate fi evitat. Vezi cazurile amânării construcției Autostrăzii Pitești-Sibiu din cauza prezenței unei specii de insectă pe cale de dispariție, „gandacul croitor cenușiu al stejarului”. Pentru un astfel de abonament, o companie ar plăti de la 12 000 dolari și până la 120 000 dolari.

Cercetător român analizează prezența ARN-ului speciilor. Cum ajută aplicația pentru analiza on-line a biodiversității

Prof. Melania Cristescu, Foto www.mcgill.ca

Profesor Melania Cristescu, Departamentul de Biologie al Universității McGill și Catedra de Cercetare în Genomica Ecologică din Canada, este citată de arstechnica.com și pune sub semnul întrebării un rezultatele obținute de pe urma analizei ADN-ului.

Aceasta spune că pot fi înșelătoare, dacă probele sunt contaminate cu ADN din exterior. Profesor Cristescu a dat ca soluție optimă analiza ARN-ului din zonă, care rezistă mai puțin și care poate indica mai precis prezența în apropiere a speciilor  pe cale de dispariție.

Probele analizate de dr. Cristescu, în laborator, pot oferi și informația legată de bunăstarea organismelor din respectivul ecosistem. Daca există prezența vreunei surse externe de stres.

Cei de la NatureMetrics cred că obligativitatea deținerii unor astfel de informații, de către companii, ar putea stimula creșterea solicitărilor pentru aceste kit-uri. Deocamdată, interesul major aparține activiștilor de mediu, care au tot interesul ca informațiile despre biodiversitate să fie cât mai corecte.