3.9 C
București
luni, 4 noiembrie, 2024

Vită, pui, porc? Etichetele ecologice ale produselor fast-food ar putea influența gustul, dar și Mediul

Despre mâncare se spune că se gustă „cu ochii”, înainte de orice. Astfel, militanții pentru protecția Mediului se întreabă dacă etichetele ecologice ar avea impact pozitiv asupra Naturii

Trăim o perioadă în care se vorbește foarte mult despre reducerea poluării, despre hrană sănătoasă și conservarea resurselor naturale, însă, obiceiurile de zi cu zi arată că protecția Mediului nu este o prioritate, pentru cei mai mulți dintre noi.

Consumul produselor fast-food arată din plin acest aspect, mai ales în America, locul de „origine” al mâncării aparent gustoasă, dar nu și ecologică. Militanții pentru protecția Mediului spun că o etichetă ecologică aplicată produselor de acest gen ar avea un alt impact pentru Natură.

Va fi opțiunea consumatorilor, atunci când vor comanda un hamburger. Au dreptul la o informare deplină să știe proveniența cărnii. Astfel, când vor fi întrebați de vânzător: „vită, pui, porc”, vor alege „cu stomacul” , dar și cu gândul la Natură, potrivit unei analize La Times.

Ce impact ar avea etichetele ecologice aplicate produselor fast-food

Mai mult de o treime dintre americani se trezesc să mănânce fast-food. Obiceiul lor a fost preluat masiv și în Europa, și chiar în Asia. Acest lucru înseamnă un consum semnificativ din carne roșie, dăunător pentru climă, spun experții în Mediu.

Într-un studiu publicat în Jurnalul Asociației Medicale Americane, cercetătorii au chestionat peste 5.000 de adulți din întreaga țară pentru a evalua dacă plasarea etichetelor cu impact asupra climei pe meniurile fast-food ar putea convinge clienții să facă alegeri mai ecologice. Rezultatul arată că, oamenii au fost mai reticenți(în proporție de 23%) să comande carne roșie la un restaurant fast-food, dacă meniul avea etichete care avertizează că acele mese au un efect negativ asupra climei. Clienții au avut aproape 10% mai multe șanse să comande o opțiune mai ecologică, cum ar fi puiul sau peștele, dacă acele articole aveau etichete care le promovează ca fiind ecologice.

Producția de alimente pe bază de carne și emisiie globale de gaze cu efect de seră

Etichetarea alimentelor în funcție de impactul pe care îl au asupra Mediului poate fi un instrument eficient pentru a reduce cererea de produse din carne de vită și, la rândul său, amprenta de carbon uriașă a industriei. Producția de alimente pe bază de carne este responsabilă pentru aproximativ 14,5% din emisiile globale de gaze cu efect de seră, dintre care o mare parte sunt asociate cu eructarea de metan a bovinelor – un gaz cu efect de seră de 25 de ori mai eficient la captarea căldurii decât dioxidul de carbon.

Etichetarea produselor de fast-food, bună pentru Mediu, nu și pentru comercianți

În cadrul sondajului, cercetătorii au cerut potențialilor clienți să aleagă dintr-un meniu de 13 articole dintr-un lanț popular de fast-food. Ei au împărțit participanții la sondaj în trei grupuri separate: unul căruia i s-a oferit un meniu în care burgerii de vită aveau etichete roșii, pe care scria „High Climate Impact”; altul care a văzut un meniu în care pui, pește și mese vegetariene aveau etichete verzi „Low Climate Impact” și un al treilea fără informații despre climă.

Dintre cei care au „revizuit” meniul cu eticheta roșie, în stil de avertizare, 61% dintre cei care au participat la sondaj au optat pentru o masă fără carne de vită. Aproximativ 54% dintre cei care au primit meniul cu eticheta verde, pozitivă pentru climă, au ales un produs care nu este carne de vită. Astfel, autoritățile vor trebui să găsească metode eficiente pentru etichetarea produselor ecologice, astfel încât comercianții să nu aibă pierderi, iar Mediul să fie protejat.

Într-o analiză ȘtireaVerde.ro, menționam că hrana pe bază de plante și magazinele zero waste prind din ce în ce mai mult „teren”, inclusiv în România.

Citește și: De ce nu(mai)avem agricultură ecologică. Cât de mult ne costă produsele modificate genetic și cum afectează Mediul

spot_img
Latest news
știri