12.4 C
București
marți, 21 mai, 2024

Suedia, o țară considerată civilizată, se confruntă cu cea mai mare crimă împotriva mediului | „Regina gunoiului” și angajații companiei de gestionare a deșeurilor, arestați | VIDEO

Compania suedeză NMT Think Pink se confruntă cu acuzații dure descrise drept o „crimă foarte gravă” de mediu.

11 persoane au fost acuzate de un tribunal din Suedia în ceea ce este considerat cea mai gravă crimă împotriva mediului din țară din ultimii 50 de ani, scrie The Guardian.

NMT Think Pink este o companie care s-a ocupat de gestionarea deșeurilor. Aceasta e cunoscută pentru sacii de gunoi deculoare roz. Acum, compania este acuzată că a îngropat și aruncat ilegal zeci de mii de tone de deșeuri în 21 de locații din 15 municipalități din Suedia. Procurorii au descris acest lucru drept o „crimă foarte gravă”.

În timpul anchetei au fost găsite niveluri nocive de arsenic, dioxine, plumb, zinc, cupru și produse petroliere. În urmă cu trei ani, capitala a fost învăluită în fum. Acesta provenea de la un incendiu la o grămadă de gunoi abandonată a companiei.

Principalul pion al anchetei este antreprenoarea de succes Bella Nilsson. Anterior, ea s-a auto-intitulat drept „regina gunoiului”. De atunci , ea și-a schimbat numele în Fariba Vancor – și fostul ei soț, Thomas Nilsson.

Aceștia sunt acuzați că au manipulat mult mai mult gunoi decât era permis. De asemenea, sunt acuzați de gestionarea ilegală a deșeurilor, care ar fi provocat mai multe incendii care i-au expus pe locuitori la substanțe toxice. Toți acuzații neagă faptele.

Suedia | „Regina gunoiului” și angajații, arestați pentru „cea mai mare crimă împotriva mediului”

Joi, la o audiere la tribunalul districtual Värmland din Karlstad, cinci persoane – inclusiv Vancor și Nilsson – au fost acuzate de infracțiuni grave împotriva mediului. Un cap de acuzare pentru sprijinirea unei infracțiuni grave împotriva mediului și cinci pentru infracțiuni împotriva mediului.

Documentele instanței arată că cei cinci acuzați de infracțiuni grave asupra mediului au fost acuzați de gestionarea deșeurilor „într-un mod care a provocat sau ar putea provoca poluare care a fost sau fusese dăunătoare sănătății umane, animalelor sau plantelor”.

Aceștia sunt acuzați că depozitează deșeuri „la diverse proprietăți din Suedia nesortate, zdrobite, măcinate și/sau fără măsuri de protecție adecvate”. În plus, le transportau între proprietăți și îngropau deșeurile sau le foloseau ca material de umplutură.

Procurorul superior Anders Gustafsson a declarat că ancheta preliminară, care are 45.000 de pagini, „este cea mai mare crimă de mediu din Suedia din punct de vedere al scopului și organizării”.

Procesul este de așteptat să dureze câteva săptămâni și să implice aproximativ 150 de martori.

De asemenea, este în curs de desfășurare o anchetă privind criminalitatea ecologică. Procurorul Linda Schön a spus că într-un singur loc au fost depozitate 48.000 de tone de deșeuri.

„Lucrul înfricoșător despre toxinele de mediu este că de multe ori nu vedem efectele imediat. Următoarea generație trebuie să plătească prețul”, a spus ea.

Potrivit unei estimări a ziarului Göteborgs-Posten, cel puțin 200.000 de tone de deșeuri ar fi fost aruncate de companie. Totuși, canitatea reală ar putea fi mult mai mare.

Think Pink este acuzat că a comis cea mai gravă crimă împotriva mediului din Suedia de când compania BT Kemi a îngropat butoaie de otravă în sudul Suediei în anii ’70.

spot_img
Latest news
știri