12.5 C
București
sâmbătă, 4 mai, 2024

Neuralink, firma lui Elon Musk, a implantat primul cip într-un creier uman

Într-un semnificativ pas înainte pentru proiectul controversat Neuralink, Elon Musk a anunțat că startup-ul a implantat pentru prima dată un cip într-un creier uman. Miliardarul a oferit puține detalii, dar a spus că destinatarul „își revine bine”, potrivit IFL Science.

„Rezultatele inițiale arată o detectare promițătoare a vârfurilor neuronilor”, a scris Musk pe X. În acest context, vârfurile sunt vârfuri ale activității electrice generate de neuroni. Nu este clar în acest stadiu cât succes a avut procedura.

Neuralink dezvoltă un implant de interfață creier-calculator. Scopul este acela de a permite oamenilor să controleze dispozitivele folosindu-se doar mintea. Aparent, intenția companiei este de a ajuta persoanele care suferă de paralizie să opereze echipamente care să le permită să comunice și să se miște mai ușor.

Cu toate acestea, perspectiva unei astfel de tehnologii deschide, de asemenea, posibilități pentru utilizări mai ciudate. Printre acestea se numără comunicarea creier – creier, hacking-ul de gânduri și capacitatea de a trăi pentru totdeauna prin transplantarea informațiilor din creier în corpurile tinere. Aceste aplicații capricioase sunt însă încă departe.

Neuralink a implantat primul cip într-un creier uman

Aprobarea pentru așa-numitul studiu PRIME a fost acordată de Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente. Potrivit Neuralink, studiul implică utilizarea unui robot pentru a conecta chirurgical firele ultrafine ale implantului la cortezile motorii ale participanților. Scopul studiului este de a evalua siguranța procedurii,.

Anunțul vine la scurt timp după ce compania a fost amendată pentru încălcarea regulilor care guvernează transportul materialelor periculoase. În timpul inspecțiilor la instalațiile Neuralink la începutul anului trecut, oficialii de la Departamentul Transporturilor au descoperit că anumite substanțe chimice periculoase au fost ambalate necorespunzător.

Neuralink a fost, de asemenea, urmărit continuu de acuzații de cruzime împotriva animalelor. Anterior, compania a făcut experimente pe macaci. Potrivit plângerilor ridicate de Comitetul Medicilor pentru Medicină Responsabilă (PCRM), mai multe maimuțe au fost grav rănite de dispozitiv. Unele au suferit infecții, umflarea creierului, paralizie, convulsii și depresie.

Acuzațiile precizează că numeroase maimuțe au fost eutanasiate ca urmare a daunelor cauzate de cipul din creier. Ca răspuns, Musk a declarat public că niciun animal nu a murit vreodată din cauza unui implant Neuralink.

Latest news
știri