Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO) a retras cel mai mare parc natural din Senegal, Niokolo-Koba, de pe Lista Patrimoniului Mondial în Pericol, scrie Știri pe Surse.
Decizia vine în urma ”eforturilor încurajatoare” depuse de autorități pentru a această rezervaţie mondială a biosferei, care se confrunta cu o serie de ameninţări, relatează AFP.
Cel mai mare parc natural din Senegal acoperă o suprafaţă de 913.000 de hectare
Parcul Niokolo-Koba a fost declarat sit în pericol în 2007 de către UNESCO.
Locația adăposteşte păduri-galerii, savane şi o faună alcătuită din elan de Derby (cea mai mare dintre antilope), cimpanzei, lei, leoparzi, elefanţi şi numeroase păsări şi reptile.
Niokolo-Koba, înscris pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO în 1981, s-a confruntat cu o serie de ameninţări în ultimii ani
Împuţinarea faunei, braconajul, exploatarea bazaltului şi alte activităţi umane au ameninţat valoarea sa universală excepţională şi au determinat Comitetul Patrimoniului Mondial să îl înscrie pe lista siturilor aflate în pericol, în 2007, a precizat UNESCO.
”Această decizie a permis Senegalului să definească şi să pună în aplicare un plan de acţiune ambiţios, cu sprijinul UNESCO şi al comunităţii internaţionale, care, în ultimii şapte ani, s-a tradus printr-o îmbunătăţire semnificativă a stării de conservare a parcului”, a precizat organizaţia.
Pentru a îmbunătăţi conservarea sitului, ”monitorizarea speciilor emblematice a fost considerabil intensificată şi au fost alocate resurse considerabile supravegherii (sitului) pentru combaterea braconajului şi a exploatării ilegale a aurului, precum şi pentru o mai bună organizare a transhumanţei animalelor” a notat organizaţia, conform sursei citate.