7.2 C
București
duminică, 20 octombrie, 2024

Râsul este cel mai bun medicament: o zicală devenită realitate

Persoanele cu boli de inimă ar trebui să fie invitate la seri de comedie sau încurajate să petreacă momente frumoase alături de prieteni și familie

Un studiu a demonstrat că râsul determină ca țesutul din interiorul inimii să se extindă, fapt care duce la creșterea fluxului de oxigen, transmite publicația britanică The Guardian.

Recent, cercetătorii au descoperit că pacienții cu boală coronariană care au participat la o serie de terapii de râs au prezentat inflamații reduse și o sănătate mai bună.

Studiul nostru a constatat că terapia de râs a crescut capacitatea funcțională a sistemului cardiovascular”, a declarat autorul principal, prof. Marco Saffi, de la Hospital de Clínicas de Porto Alegre din Brazilia.

Concluziile au fost prezentate la reuniunea anuală a Societății Europene de Cardiologie din Amsterdam, cel mai mare congres cardiac din lume.

În cadrul studiului, oamenii de știință au realizat un studiu fără precedent pentru a examina dacă terapia de râs ar putea ameliora simptomele pacienților cu afecțiuni cardiace.

Studiul a implicat 26 de adulți cu o vârstă medie de 64 de ani, diagnosticați cu boală coronariană

Pe parcursul a trei luni, jumătate dintre aceștia au fost rugați să urmărească două emisiuni de comedie diferite, cu o durată de o oră fiecare, în fiecare săptămână, inclusiv seriale de comedie populare.

Cealaltă jumătate a urmărit două documentare serioase diferite, despre subiecte precum politică sau despre pădurea tropicală Amazoniană.

La sfârșitul perioadei de studiu de 12 săptămâni, grupul care a urmărit emisiunile de comedie a înregistrat o îmbunătățire de 10% într-un test care măsoară cât de mult oxigen poate pompa inima.

Grupul a înregistrat, de asemenea, o îmbunătățire într-o a doua măsurătoare care a testat cât de bine pot să se extindă arterele.

În plus, li s-au efectuat teste de sânge pentru a măsura mai mulți markeri inflamatori, care indică cât de multă placă s-a acumulat în vasele de sânge și dacă oamenii prezintă risc de atac de cord sau accident vascular cerebral.

Rezultatele au arătat că acești markeri inflamatori au scăzut semnificativ în comparație cu grupul de control.

Terapia de râs ar putea fi implementată în instituții și în sistemele de sănătate

Când pacienții cu boală coronariană ajung la spital, prezintă mulți markeri inflamatori. Inflamația reprezintă o parte semnificativă a procesului de ateroscleroză, când placa se acumulează în artere. Acest studiu a constatat că terapia de râs este o intervenție benefică care ar putea ajuta la reducerea acelei inflamații și la scăderea riscului de atac de cord și accident vascular cerebral. Terapia de râs ar putea fi implementată în instituții și în sistemele de sănătate, precum NHS, pentru pacienții cu risc de probleme cardiace. Nu este neapărat nevoie să fie emisiuni TV. Persoanele cu boli de inimă ar putea fi invitate la seri de comedie sau încurajate să petreacă momente distractive alături de prieteni și familie. Oamenii ar trebui să încerce să facă lucruri care îi fac să râdă cel puțin de două ori pe săptămână”, a adăugat profesorul.

Râsul ar putea ajuta și la reducerea dependenței de medicamente

În timp ce oamenii de știință continuă să avanseze în cercetarea privind motivul pentru care râsul sănătos ar putea fi benefic pentru inimă, există și o altă veste bună.

Râsul ajută inima deoarece eliberează endorfine, care reduc inflamația și ajută inima și vasele de sânge să se relaxeze. De asemenea, reduce nivelurile de hormoni de stres, care pun presiune asupra inimii. Râsul ajută oamenii să se simtă mai fericiți în general, iar știm că atunci când oamenii sunt mai fericiți, sunt mai buni în ceea ce privește respectarea tratamentului medicamentos”, a mai explicat Marco Saffi.

Profesorul James Leiper, director medical asociat la Fundația Britanică a Inimii, care nu a fost implicat în cercetare, a declarat că, deși acest studiu dezvăluie posibilitatea interesantă că râsul ar putea fi într-adevăr o terapie pentru boala coronariană, acest mic studiu va trebui replicat pentru a obține o mai bună înțelegere a modului în care terapia de râs ar putea ajuta acești pacienți.

spot_img
Latest news
știri