6.7 C
București
sâmbătă, 25 ianuarie, 2025

Un aisberg de mărimea Londrei s-a desprins din Antarctica | VIDEO

Un aisberg uriaș, de dimensiunea Londrei, s-a desprins din Antarctica în apropierea unei stații de cercetare, fiind al doilea astfel de eveniment din ultimii doi ani, conform Science Alert.

Potrivit British Antarctic Survey (BAS), procesul nu s-a datorat schimbărilor climatice și era așteptat de mai mulți ani.

Aisbergul, cu o suprafață de 1.550 de kilometri pătrați, s-a desprins de platforma de gheață Brunt, care are o grosime de 150 de metri, la un deceniu după ce oamenii de știință au observat pentru prima dată crăpături masive.

Un eveniment similar, care a implicat un aisberg de 1.270 de kilometri pătrați, a avut loc în urmă cu aproximativ un an.

„Acest eveniment a fost așteptat și face parte din comportamentul natural al platformei de gheață Brunt”, a spus glaciologul BAS Dominic Hodgson.

„Nu este legat de schimbările climatice”, a insistat el.

Aisbergul a fost monitorizat de Stația de Cercetare Halley IV

Stația de Cercetare Halley VI a Marii Britanii monitorizează zilnic starea platformei de gheață și, cu toate că desprinderea recentă este una masivă, starea acesteia nu este afectată.

Baza mobilă de cercetare a fost relocată anterior, din motive de siguranță, în 2016-2017, deoarece crăpăturile din platforma de gheață o amenințau.

De atunci, personalul a stat acolo doar sezonier, în timpul verii antarctice, între noiembrie și martie.

Cei 21 de cercetători întrețin sursele de alimentare și instalațiile care mențin experimentele științifice să funcționeze de la distanță pe timpul iernii, când este întuneric timp de 24 de ore și temperatura scade sub minus 50 de grade Celsius.

„Echipele științifice și operaționale continuă să monitorizeze platforma de gheață în timp real pentru a se asigura că este în siguranță și pentru a menține cercetările pe care le întreprindem la Halley”, a spus Hodgson.

Reamintim că, de curând, un studiu publicat în revista Plos Biology a estimat „că până la 80% din coloniile de pinguini imperiali vor fi aproape dispărute până în 2100, populația scăzând cu 90%, din cauza creșterii emisiilor de gaze cu efect de seră”, iar creșterea activității umane în Antarctica, atât în scopuri științifice, cât și în turism, a crescut riscul introducerii în regiune a unor specii exotice.

spot_img
Latest news
știri