21.6 C
București
vineri, 29 martie, 2024

Declic dă Guvernul României în judecată pentru că nu a luat măsuri de combatere a schimbărilor climatice

Declic a anunțat că va deschide o acțiune în instanță împotriva Guvernului României, pe motiv că nu s-au luat măsuri pentru combaterea schimbărilor climatice.

Potrivit comunității, este vorba de o premieră în justiția românească, iar procesul împotriva Executivului va fi deschis la Cluj.

„Marți, 31 ianuarie, la ora 11:00, la Curtea de Apel Cluj, activiștii de mediu, împreună cu avocații, depun actele pentru primul proces pe climă din România, deschis împotriva Guvernului.

Declic cere judecătorilor să oblige Guvernul, prin Ministerul Mediului și Ministerul Energiei, să adopte măsurile necesare pentru reducerea cu 55% a gazelor cu efect de seră până în anul 2030 și pentru atingerea neutralității climatice până în anul 2050“, transmit cei de la Declic.

Declic dă Guvernul în judecată. Astfel de procese au mai avut loc în Franța și Țările de Jos

Reprezentanții Declic mai precizează că România nu s-a aliniat la politicile de mediu de la nivel european:

„România nu are o lege a climei și nici nu se aliniază la obiectivele europene asumate pentru reducerea gazelor cu efect de seră.

Doar o decizie definitivă în instanță poate obliga Ministerul Mediului și Ministerul Energiei să ia toate măsurile necesare“, a spus Cătălina Hopârteanu de la Declic.

Activiștii mai susțin că Guvernul României nu a luat măsuri ca cetățenii să poată beneficia de un trai decent în ceea ce privește un mediu sănătos:

„Dreptul la viață și dreptul la viață privată, dreptul de proprietate, dreptul la un trai decent, dreptul la un mediu sănătos și durabil, precum și dreptul la un viitor demn al generațiilor viitoare etc.

Statul are obligația de a lua măsuri pentru a asigura un viitor sănătos și durabil pentru toți cetățenii”, se mai arată în comunicat.

Procese similare au mai avut loc în Europa, în Franța și Țările de Jos, iar activiștii de acolo au obținut în instanță obligarea acelor state de a lua măsuri eficiente în vederea atingerii neutralității climatice.

Această acțiune se află în concordanță cu o campanie a comunității în care peste 50.000 de cetățeni cer Guvernului României măsuri pentru susținerea investițiilor în energiile verzi.

În plus, Declic își bazează cererile pe o serie de studii și rapoarte realizate de cercetători specializați care spun că e nevoie urgentă de adoptare a unor măsuri de combatere a schimbărilor climatice.

Latest news
știri