Orașul situat în sudul Olteniei, cunoscut și sub denumirea de ”Patria pepenilor”, a decis testarea a 20 de noi soiuri exotice, printre care fistic, kiwi, măsline și curmale. De asemenea, specialiştii de la Staţiunea de Cercetare au testat cu succes specii şi soiuri de arbuşti exotici, necultivate până acum la noi în ţară, a precizat Digi 24.
Conform directorului de la Stațiunea de Cercetare Dăbuleni, acțiunile de testare au început în urmă cu 3 ani. Este vorba despre mai multe specii cunoscute, și altele mai puțin cunoscute în zonă, iar acest lucru a fost dictat și de schimbările climatice cu care regiunea se confruntă din ce în ce mai mult.
”În ce constau aceste schimbări? Creșterea temperaturilor față de media multianuală. Noi avem aici o stație meteo și înregistrăm strict pentru scopul nostru”, a declarat Aurelia Diaconu, director Stațiunea de Cercetare Dăbuleni.
Plantațiile de pepeni vor fi înlocuite cu cele de fistic, kiwi, măsline sau curmale
Mai mult, directorul a precizat că, alături de banane, fistic sau alte fructe exotice, au ales și testarea curmalului chinezesc. Alegerea a fost motivată prin rezistența fructului la temperaturie minime absolute care se înregistrează tot mai frecvent în orașul situat în sudul Olteniei.
Conform declarațiilor, orașul Dăbuleni se confruntă, tot mai des, cu temperaturi care afectează pomii fructiferi gen piersic, cais, cireș, vișin. De asemenea, este cunoscut faptul că, în ultimii ani, aceste specii au dispărut din peisaj.
La stațiunea de cercetare din Dăbuleni sunt 100 de angajați care se asigură zilnic că aceste culturi se adaptează climei de la noi din țară, a mai precizat sursa citată.
Pepenele de la Dăbuleni ar putea fi recunoscut la nivel european
În ceea ce privește celebrul soi de pepene cultivat la Dăbuleni, acesta ar putea deveni produs cu indicaţie geografică. Astfel, în momentul de față, sunt efectuate demersuri, pepenele urmând să fie găsit, în viitorul apropiat, și peste hotare.
”Zona noastră este una care produce foarte mult, aş spune că în anul 2019, conform unor date ale INSSE, s-a realizat o producție de 140 de mii de tone, ceea ce ar fi egalată la nivelul a cinci regiuni. De aceea este nevoie să identificăm pepenele de Dabuleni”, a explicat Aurelia Diaconu, director Institutul de Cercetare Dăbuleni.