Fără biciclete de apă pe Dunăre: Căpitănia interzice navigarea

Foto: Radio Eco Natura
Foto: Radio Eco Natura

Biciclete de apă au fost lansate anul trecut, în județul Tulcea. Acestea se folosesc mai ales la Marea Neagră, sau în weekend-uri, pe malul lacului Ciuperca.

Silviu Anastase este un antreprenor român care a achiziţionat bicicletele pe apă din America și a ținut să explice această interdicție.

Antreprenorul a declarat că, deși bicicletele se folosesc la nivel european, Căpitănia a interzis navigarea lor pe Dunăre.

În Europa, bicicletele de apă sunt încadrate în zona caiacelor

Cu caiacul te poţi da pe Dunăre. Nouă ni s-a interzis lucrul acesta. Suntem încadraţi la hidrobiciclete, dar între ce avem noi azi şi ce erau altădată hidrobicicletele nu e nicio legătură. Aceste biciclete au 40 de kilograme, avem viteze, guvernarea bicicletei este mult îmbunătăţită şi tot aşa. În Spania, aceste biciclete navighează alături de bărci. La noi nu se poate aşa ceva”, a explicat Silviu Anastase.

În acest context, pentru o tură în Deltă cu bicicletele importate din America, acestea sunt tractate pe Dunăre, apoi turiştii sunt transportaţi până la ele, iar la final se fac aceleaşi operaţiuni care presupun timp, costuri şi energie.

Când m-am dat cu bicla, mi se părea ceva schimbat şi nu ştiam ce. Apoi mi-am dat seama că nu mai am motorul în spate şi aud tot ce este în jurul meu. La un moment dat, era linişte, nu trecea nicio barcă şi era genial. Mi-am dat seama cât de mult contează să şi auzi, nu doar să vezi în Deltă”, a mai spus Anastase.

Silviu Anastase a atras aproximativ 200.000 de euro şi a cumpărat 30 de biciclete, iar ideea acestei afaceri prietenoase cu mediul a apărut în timp ce oferea şi alte servicii de turism în Deltă. Bicicletele importate din America sunt momentan închiriate în Portul Limanu, judeţul Constanţa, iar în week-end-uri pe malul lacului Ciuperca din oraşul Tulcea.