Sursa foto Wikipedia
Sursa foto Wikipedia

Fostul Comisar-Șef al Gărzii Naționale de Mediu, Octavian Marius Popa, arată cu degetul spre două mari companii austriece care n-au respectat clauzele contractuale de mediu, în complicitate cu mai mulți înalți funcționari ai statului. Acesta spune că singurul efect al reclamațiilor făcute la neregulile constatate, în calitate de șef al unei instituții de control, a fost acela că și-a pierdut slujba: „În 2008 am aflat că există niște obligații de mediu pe care le are OMV și am cerut doamnei care-i reprezenta să vină cu un grafic privind derularea lucrărilor. Dânsa a spus că nu e nicio problemă, că este timp până în 2025, când era termenul fixat și nu a venit cu niciun grafic. Eu nu am putut obține nici măcar o copie a contractului sau a anexelor.

Ca să înțelegeți, s-a alocat la licitație de privatizare o lucrare de ecologizare, lucru fără precedent. Este ca și cum încheiați un contract cu mine, pentru anumite lucrări pe care trebuie să le execut, iar eu apoi vin cu decont, dar fără ca dvs. să aveți posibilitatea de a verifica veridicitatea devizului. Practic, prin contractul de vânzare a Petrom, OMV a primit și un alt contract prin care compania trebuia să execute ecologizarea unor obiective, fără ca Statul Român să aibă posibilitatea să verifice dacă acele sume sunt corecte,” a explicat Popa în cadrul emisiunii Culisele Statului Paralel.

Firma Kronospan, fără acord de Mediu. Dezvăluirile fostului comisar-șef Octavian Popa

Fostul sef al Garzii Nationale 
de Mediu, Octavian Marius Popa, Sursa foto Facebook
Fostul sef al Garzii Nationale de Mediu, Octavian Marius Popa, Sursa foto Facebook

O altă situație despre care a vorbit Octavian Marius Popa în spațiul public este legată de cea mai mare  firmă din lume, producătoare de plăci pe bază de lemn, cu sediul la Sebeș: „Am verificat firma Kronospan, care folosește în procesul de producție formaldehidă. Ei aveau deja o veche instalație la Sebeș, dar construiseră alta, mult mai mare, fără să aibă acord de mediu.

În mod normal, fără acest acord nici măcar n-ar fi avut dreptul să o construiască, dar au făcut acest lucru sub oblăduirea gărzii locale. S-a aplicat o amendă de 100.000 de lei, ceea ce era un fleac pentru ei, dar și demolarea instalației.

Bineînțeles că au atacat în instanță, dar Garda de Mediu a câștigat. Între timp, eu am fost înlocuit, a venit un domn mai în vârstă. Instalația nu a mai fost demolată, iar peste un an a fost băgată în legalitate, prin modificarea legi, povestește acesta. Popa spune că a mai sesizat și ANI în legătură cu un fost șef al Gărzii de Mediu care deținea o firma ce oferea consultanță uneia dintre firmele incriminate mai sus. Singurul rezultat obținut a fost o amenințare că va fi dat în judecată pentru calomnie. Fostul șef al Gărzii Naționale de Mediu spune că a mai sesizat și alte entități parlamentare în legătură cu neregulile constatate, dar și acestea au rămas fără ecou.